Rodinné podniky sa dočkajú podpory od štátu. Plán pozostáva z 10 opatrení

Rodinné podniky sa dočkajú podpory od štátu. Informovala o tom Petra Palenčárová, vedúca oddelenia komunikácie Slovak Business Agency (SBA).

11.10.2021 10:43
rodina, generácie, rodičia, vnúčatá, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Napriek tomu, že rodinné firmy sú v SR dôležitou súčasťou podnikateľského sektora, chýba im podľa nej dostatočná podpora zo strany štátu. Nový materiál z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR to má podľa Pálenčárovej konečne zmeniť k lepšiemu a pomôcť má aj SBA.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak spúšťa nové dotácie za 52 miliónov. Výhodu získajú seniori aj ŤZP

„Zo zahraničných skúseností vidíme, že prechod firmy na ďalšiu generáciu nie je jednoduchý a podarí sa ho úspešne zvládnuť len zlomku firiem. Na nástupníctvo sa treba pripravovať dlhodobo. Zároveň je potrebné, aby pri odovzdávaní firiem štát nevytváral zbytočné prekážky,“ zdôrazňuje prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík.

„Vidíme, že naša legislatíva nepamätá na mnohé praktické otázky, ktoré vznikajú pri odovzdávaní rodinných firiem. Štát dokonca trestá odovzdanie rodinnej firmy druhej generácii daňami, alebo pokladá bezplatnú výpomoc rodinných príslušníkov v rodinnej firme za nelegálne zamestnávanie,“ konštatoval Solík.

Palenčárová priblížila, že MH SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania akčný plán na podporu rodinných podnikov pozostávajúci z 10 opatrení.

„V programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali vytvoriť priaznivejšie podmienky na rozvoj rodinného podnikania. Keďže ide o prierezovú tému, ktorá sa týka viacerých rezortov, tak opatrenia navrhované v akčnom pláne sme celé mesiace pripravovali v diskusii s nimi a so zástupcami podnikateľských organizácií, ktoré s týmito návrhmi prišli. Opatrenia v ňom sa týkajú niektorých oblastí, ktoré ovplyvňujú život rodinných podnikov. Jeho cieľom je v súvislosti s generačnou výmenou odstrániť bariéry pri práci rodinných príslušníkov, úpravu závetov, prekážky v oblasti verejného obstarávania či doplniť chýbajúce inštitúty do obchodného práva,“ avizoval zmeny štátny tajomník MH SR Ján Oravec.

Pripravovaný materiál okrem zmien v oblasti legislatívy podľa Pálenčárovej obsahuje aj viacero opatrení týkajúcich sa lepšej informovanosti, vzdelávania či poradenstva. Tie má zabezpečiť SBA, ktorá od roku 2017 realizuje schému na podporu rodinného podnikania. Ide o nástroj, ktorý pomáha rodinným podnikom zvládnuť generačnú výmenu s pomocou profesionálov a vyhnúť sa zbytočným chybám, ktoré sa môžu podpísať pod rozpad firmy či rodiny.

Doteraz podľa nej podporu využilo niekoľko desiatok rodinných podnikov, ktoré prechádzajú generačnou výmenou. Medzi spokojnými klientami SBA možno nájsť sieť obchodov Kinekus, výrobcu nábytku Idona, výrobcu tofu a rastlinných potravín Alfa Bio či cyklofirmu Kellys.

„Našim cieľom je najmä umožniť rodinným firmám získať expertov, vďaka ktorým naštartujú proces generačnej výmeny a uchopia ho profesionálnejšie. V súčasnosti je otvorená ďalšia výzva a rodinné podniky môžu svoje žiadosti podávať do 14. októbra. V októbri a novembri sa tiež uskutoční séria seminárov zameraných na právne, daňové a manažérske otázky súvisiace s generačnou výmenou a ochranou rodinného majetku. Semináre sú bezplatné a registrovať sa možno na webe npc.sk,“ konštatoval riaditeľ sekcie národných a medzinárodných programov SBA Marián Letovanec.

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #firma #rodinné firmy