Výrazne dražie aj papier. Problém hlásia tlačiarne či vydavateľstvá, niektoré knihy do Vianoc nevyjdú

Surovinová kríza má ďalšiu obeť. Cena papiera ide prudko hore a viacerí analytici varujú pred zdražovaním. Trh už dlhšiu dobu hlási nedostatok ocele, hliníka, plechov, kovov, dreva, skla a aj stavebných materiálov. To má za následok, že ľudia budú musieť siahnuť hlbšie do peňaženiek. Najnovšie sa k nedostatkovým surovinám pridáva aj papier. Ten tlačí nahor aj ceny iných produktov, ktoré sa z neho vyrábajú.

10.10.2021 16:55
Knižnica / Kniha / Knihy / Foto:
Ilustračná fotka
debata (31)

Ekonómka 365.bank Jana Glasová potvrdzuje, že dochádza aktuálne k výraznejšiemu nárastu ceny celulózy a papiera. „To sa bude postupne premietať aj do rastúcich cien papierenských výrobkov, zošitov, kancelárskeho papiera, novín a časopisov. Ale aj kníh, ktoré sú obľúbeným vianočným darčekom,“ vymenúva odborníčka. Dodáva, že s vyššími cenami musíme počítať aj pri kozmetických a hygienických potrebách. A to napríklad pri toaletnom papieri, kuchynských utierkach a pri výrobkoch z recyklovaného papiera.

Prudký rast ceny papiera sa nevyhol ani slovenským tlačiarňam, ktoré zaznamenali v priebehu tohto roka vyššie ceny zhruba o 15 až 25 percent v závislosti od druhu papiera. Hovoria o veľkej neistote pri plánovaní budúcnosti, pretože okrem vysokej ceny ich trápi aj momentálne veľký nedostatok papiera.

Plyn / Plynové pole / Zbraň / Zbrane / Čítajte viac Ceny plynu v Európe v stredu vzrástli o viac ako 25 percent. Bude ho v zime dosť?

Keďže tlačiarne nemajú dostatok materiálu, problémy sa prelievajú aj na vydavateľstvá. Tie hovoria o zvyšovaní cien kníh a meškaní, čo v konečnom dôsledku pre ľudí znamená, že niektoré knižné tituly budú odložené až na budúci rok.

Ľudia môžu podľa Martina Hudcovského z Ekonomickej univerzity v Bratislave očakávať zvyšovanie cien takmer pri všetkých produktoch z celulózy. „V západnej Európe zatiaľ nastalo zvýšenie do 15 percent. Aj keď vyhliadky naznačujú, že pri pokračujúcom nedostatku listnatého dreva na výrobu celulózy a následne papierenských produktov ani táto hranica nemusí byť konečná,“ vysvetľuje pre Pravdu. Podľa neho sa situácia pred Vianocami môže ešte zhoršiť.

Zasiahnuté tlačiarne

Jednou zo zasiahnutých tlačiarní je Slovenská Grafia, ktorá poskytuje služby v oblasti tlače časopisov, reklamných tlačovín či katalógov. Jej generálny riaditeľ Rudolf Rosskopf pre Pravdu hovorí, že v závislosti od štruktúry zmluvných vzťahov zvýšenú cenu papiera už premietli alebo ešte premietnu do svojich výrobkov. Najneskôr tak urobia začiatkom budúceho roka.

O surovinovej kríze hovorí aj šéf martinských tlačiarní Neografia Ján Račko. Podľa neho netreba zabúdať na to, že nerastie len cena printového papiera. „Rast sme zaznamenali aj pri iných typoch materiálov. Takisto prudko rastú ceny energií, elektriny a plynu, ktoré sa taktiež nutne musia prejaviť v raste cien našich výrobkov,“ vysvetľuje Račko. Ako ďalej dodáva, tak rast cien vstupných nákladov už ďalej nedokážu úplne vstrebať zmenou a optimalizáciou procesov. „Takýto významný rast nákladov sa logicky musí prejaviť vo vyšších výstupných cenách,“ dodáva.

Čerpacia stanica Benzina sa premenuje na Orlen. Čítajte viac Benzíny a nafta by mali tento týždeň znova zdražieť. Dopyt po rope rastie

Podobne situáciu s papierom opisujú aj iné oslovené tlačiarne. S blížiacimi sa voľbami v Maďarsku dokonca hrozí situácia, že politické strany pre nedostatok papiera nebudú schopné tlačiť predvolebné letáky.

Drahšie knižky

Okrem tlačiarní hlásia problémy aj niektoré slovenské knižné vydavateľstvá. Už v súčasnosti počítajú s tým, že ceny kníh budú vyššie. Knižný trh totiž trápi rastúca cena papiera, ale aj kartónu, z ktorého sa vyrábajú obálky kníh, a takisto je nedostatok lepidla. Desiatky naplánovaných knižných titulov tak tento rok zrejme nevyjdú.

Nedostatok materiálu a posúvanie titulov dennodenne riešia napríklad vo vydavateľstve Albatros media. „Dlhodobo sa snažíme nezvyšovať ceny, no súčasná situácia nám to už nedovolí,“ tvrdí marketingový manažér spoločnosti Mário Gešvantner. Ako ďalej vysvetľuje, tlačiarne nemajú dostatok materiálu, takže musia často vyrábať nižšie náklady, a to sa prejavuje na cene. „Takisto ceny materiálov za posledné tri mesiace išli hore až o 40 percent, takže knihy jednoducho musia byť drahšie,“ vysvetľuje.

Knižný trh čaká onedlho silná vianočná sezóna. Kniha pod stromčekom sa teší popularite už dlhodobo. Táto sezóna však môže byť iná, pretože mnohé tituly meškajú. Podľa Gešvantnera má meškanie zhruba polovica titulov. Pri väčšine však ide len o jeden či dva týždne. Sú však aj také, čo meškajú vyše mesiaca. „Snažíme sa na predvianočný trh priniesť všetky plánované tituly, no pravdou je, že niekoľko z nich sme museli odložiť na budúci rok,“ dodáva.

Podľa riaditeľa vydavateľstva Slovart Juraja Hegera je situácia s papierom v celej Európe dramatická, čo má za dôsledok predlžovanie dodacích lehôt a tiež skokové zvyšovanie cien. „Objednávky, ktoré pred sezónou urobili vydavatelia v tlačiarňach a tlačiarne v papierňach, by teoreticky mali prebehnúť za ceny, ktoré platili v momente objednávky,“ domnieva sa Heger. Zároveň však dodáva, že aj napriek tomu bude mať táto sezóna určite vplyv na ekonomiku celého knižného sektora. Ceny kníh podľa neho rastú každoročne a je možné, že tempo rastu sa mierne zvýši.

dialnicna znamka Čítajte viac Vyššie ceny za vlaky či diaľničné známky? Bol by to výsmech ľuďom, tvrdí KDH

Zdražovanie papiera vnímajú a pociťujú aj vo vydavateľstve Ikar. Do tvorby maloobchodnej ceny knihy však podľa obchodného riaditeľa Petra Kačmára vstupuje oveľa viac nákladových faktorov ako len cena papiera. „Môžeme však konštatovať, že všeobecne sa z dlhodobého hľadiska cena kníh posúva pozvoľna nahor. Je to dané všeobecným nárastom cien vstupov – teda materiálu či práce – nielen vo vydavateľstvách, ale aj v distribúcii či v maloobchodných predajniach,“ tvrdí.

Z dôvodu dodávok papiera momentálne neevidujú vo vydavateľstve Ikar žiadne odložené tituly. „Vianočnú produkciu máme pokrytú našimi tlačiarenskými partnermi a dodávateľmi, no nevylučujeme, že môže vzniknúť problém pri aktuálne neplánovaných dotlačiach titulov,“ vysvetľuje Kačmár.

Prečo ide cena papiera hore?

Pod rastúce ceny celulózy, papiera a výrobkov z neho sa podľa analytičky Glasovej podpisuje na jednej strane vývoj vo svete – hlavne rastúci dopyt z ázijských krajín, predovšetkým z Číny. Na druhej strane je to tiež súčasný celosvetový trend, ktorý tlačí na obmedzovanie ťažby dreva.

Investičný analytik FinGO.sk František Burda tiež upozorňuje na to, že veľkým faktorom, ktorý vplýva na rast ceny papiera, sú aj vyššie ceny ropy. „Tá predražuje nielen pohonné hmoty, ale aj mazivá, ktoré vstupujú do reťazca už pri ťažbe dreva, preprave do fabrík a z fabrík,“ dodáva.

Ekonóm Martin Hudcovský v tejto súvislosti tiež upozorňuje, že ďalším faktorom je veľmi výrazný nárast exportu dreva z Európy do USA a Číny, ktorý sa udial v tomto roku. Ten podľa neho prispieva k relatívnej vzácnosti dreva, a tak prebieha intenzívny boj o zabezpečenie si základnej suroviny na výrobu aj za cenu vyšších nákladov.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #Slovensko #cena #vydavateľstvá #knihy #papier