Hlinikáreň Slovalco v problémoch? Majú obrovské tržby navyše, nebol by som prekvapený, keby mali najlepší rok v histórii, tvrdí Sulík

Vďačiť za to môže podľa ministra hospodárstva nárastu cien hliníka.

01.10.2021 14:45
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík
debata (6)

Na hutnícky podnik Slovalco síce doľahli vysoké ceny elektrickej energie a emisných povoleniek, avšak zároveň prišlo k výraznému nárastu cien hliníka, ktorý podnik vyrába. V súvislosti s aktuálnym stavom vo fabrike na to poukázal minister hospodárstva Richard Sulík. „Pred 15 mesiacmi stála jedna tona hliníka 1 480 dolárov, dnes stojí 3 000 dolárov. Oni majú obrovské tržby navyše. Nebol by som prekvapený, keby bol tento rok jeden z najlepších v ich histórii, čo sa týka firemného zisku," uviedol. Na celú situáciu sa podľa neho treba dívať s chladnou hlavou.

SR Slovalco výroba obmedzenie Kollár Čítajte viac Prvá fabrika hovorí o dopadoch zdražovania: Ak sa situácia nezmení, zatvoríme

Slovalco vo štvrtok informovalo, že v týchto dňoch pristúpi k postupnému utlmovaniu výroby hliníka. Odstavuje ďalších 11 pecí, ktoré sa postupne pridajú k už odstaveným 14 peciam z celkového množstva 226 pecí. Zamestnancom v súčasnosti nehrozí prepúšťanie a nemalo by ani v budúcom roku. Dôvodom nepriaznivej situácie je vysoký rast cien silovej elektriny, rekordné ceny emisných povoleniek, ako aj nedostatočné kompenzácie zo strany štátu prostredníctvom Environmentál­neho fondu.

Ako v tejto súvislosti uviedol minister Sulík, Environmentálny fond je vec medzi Ministerstvom životného prostredia SR a rezortom financií. „My, teda Ministerstvo hospodárstva SR a aj strana SaS plne podporujeme to, aby sa značná časť peňazí z Environmentálneho fondu vrátila späť do priemyslu," skonštatoval.

Akciová spoločnosť Slovalco vznikla v roku 1993 s cieľom modernizovať výrobu hliníka, ktorá bola zastaraná a neefektívna. Prvý hliník bol ekologicky prijateľným spôsobom vyrobený 1. júna 1995. Plná výrobná kapacita bola dosiahnutá v decembri 1995. Podnik je výrobcom primárneho hliníka z oxidu hlinitého. Finálnymi výrobkami sú hliníkové zliatiny v tvare čapov na prietlačné lisovanie a primárne zlievarenské zliatiny v tvare bločkov. Väčšinovým vlastníkom podniku je nórska spoločnosť Hydro Aluminium AS, takmer 45-percentný podiel vlastní Slovalco Invest, a. s. za ktorým stojí investičná skupina Penta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Slovalco #hliník