Prvá fabrika hovorí o dopadoch zdražovania: Ak sa situácia nezmení, zatvoríme

V Slovalcu pre ceny energie obmedzujú výrobu, Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) reagoval prísľubom pomoci.

30.09.2021 13:15
SR Slovalco výroba obmedzenie Kollár Foto: ,
Hlinikáreň v Žiari hlási problémy.
debata (24)

Energetická kríza dorazila už aj do Žiaru nad Hronom. V hlinikárni Slovalco vo štvrtok oznámili, že obmedzujú pre rast cien silovej elektriny výrobu.

tk, Heger, koalícia, Krajniak, Čítajte viac Pandemická pomoc má nové pravidlá. Štát z nej vypustil kľúčovú dotáciu

Ako na dnešnom brífingu uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Milan Veselý, odstavujú ďalších 11 pecí, ktoré sa postupne pridajú k už odstaveným 14 peciam z celkového množstva 226 pecí. Zamestnancom v súčasnosti nehrozí prepúšťanie a podľa slov riaditeľa by sa tak nemalo stať ani v budúcom roku. Nórsky majiteľ Norsk Hydro však upozornil, že ak sa situácia nezmení, továreň budú musieť zatvoriť.

Dôvodom nepriaznivej situácie je podľa závodu vysoký rast cien silovej elektriny, rekordné ceny emisných povoleniek, ako aj nedostatočných kompenzácií zo strany štátu prostredníctvom Environmentálneho fondu. Radikálny nárast povoleniek o takmer 100 % sa dotkol všetkých producentov priamych emisií CO2, ktorí sú ich povinní nakupovať. Slovalco preto požiadalo štát, aby sa na kompenzácie vysokých cien použili práve príjmy z predaja emisných povoleniek. Súčasná miera kompenzácií na Slovensku dosahuje len dve percentá, pričom európsky priemer je na úrovni 18 %.

„Na životnej úrovni by to bytostne pocítilo 10 až 15-tisíc ľudí,“ povedal po dnešnej návšteve závodu šéf parlamentu Boris Kollár. Navrhol zároveň riešenie v podobe zmeny zákona. Chce jej vrátiť peniaze z Envirofondu. „Je dôležité, aby sa z Envirofondu dostávali zdroje, ktoré zaplatia samotní výrobcovia späť k nim, aby boli vôbec udržateľní,“ vysvetlil navrhované zmeny Kollár.

Čo je envirofond

Environmentálny fond je primárne zriadený za účelom uskutočňovania štátnej podpory starostlivosti o životné prostredie a tvorbu životného prostredia na princípoch trvalo udržateľného rozvoja. Hlavným poslaním fondu je poskytovanie finančných prostriedkov žiadateľom vo forme dotácií alebo úverov na podporu projektov v rámci činností zameraných na dosiahnutie cieľov štátnej environmentálnej politiky na celoštátnej, regionálnej alebo miestnej úrovni.

AKTUALIZUJEME

24 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #hlinikáreň #Slovalco