Najväčší zamestnávatelia odkazujú: bez týchto 4 zmien zimu nezvládneme

Tretia vlna pandémie sa rozbieha naplno a pociťujú to už aj podniky. Ekonomický krízový štáb má však ešte stále prázdniny a nezasadal už niekoľko mesiacov. Práve naopak, v pokojnejšom lete štát "vypol" firmám prvú pomoc. Najväčší zamestnávatelia preto sformulovali zoznam požiadaviek, ktoré žiadajú od vlády.

28.09.2021 11:52
Brose, Prievidza, práca, zamestnanci, výroba Foto:
Zástupcovia najväčších podnikov v krajine sa obávajú dopadu tretej vlny na ich zamestnancov.
debata (5)

„Slovensko potrebuje jednoznačné pravidlá, na základe ktorých sa dokážu riadiť zamestnávatelia, zamestnanci, školy, jednotlivé oblasti priemyslu, služby či zdravotníctvo. Nevyhnutná je diskusia so všetkými zainteresovanými stranami s časovým predstihom. Je nemysliteľné, aby sa rozhodnutia o tom, ako bude život v krajine fungovať, prijímali tesne predtým, ako majú začať platiť. Príkladom je nový Covid automat, ktorý nadobudol účinnosť týždeň potom, ako bol prijatý. Sedem dní je príliš krátka doba na to, aby na ňu dokázali všetci obratom zareagovať a zodpovedne sa na to vedeli pripraviť,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

termostat, technológie, kúrenie Čítajte aj Čaká nás ďalšie zdražovanie. Priplatíme si aj za teplo, ceny pre rodiny budú iné pre každý región Slovenska

Kým sme si totiž užívali uvoľnené leto, rezort Milana Krajniaka (Sme rodina) zmenil poskytovanie pomoci podnikom do modelu, aký bol počas prvej vlny. Napriek zhoršujúcej sa situácii sa tak výšku príspevkov v tomto roku už nebude ovplyvňovať šírenie pandémie, teda covid automat, ale fixné pravidlá.

Zmeny odštartovalo naviazanie júlovej a augustovej pomoci na celoštátny covid automat. Podľa neho ministerstvo práce upravilo výšku poskytovaných príspevkov, ktorá sa odvíjala od aktuálnej epidemiologickej situácie. Zelené okresy v automate znamenali nižšiu pomoc a červené zase vyššiu.

Zmeny, ktoré žiadajú podniky:

  • Predvídateľné a jasne nastavené pravidlá

Príkladom je podľa Klubu 500 nový Covid automat, ktorý nadobudol účinnosť týždeň potom, ako bol prijatý. "Sedem dní je príliš krátka doba na to, aby na ňu dokázali všetci obratom zareagovať a zodpovedne sa na to vedeli pripraviť,“ vysvetľuje Gregor.

  • Zrozumiteľné podmienky pre firmy v čase tretej vlny pandémie, v ktorých sa budú firmy vedieť orientovať

Zamestnávatelia a firmy nemajú podľa Klubu 500 jasne stanovené podmienky, za ktorých budú môcť fungovať v jednotlivých fázach podľa Covid automatu. Mnohé podniky majú svoje pobočky či dcérske spoločnosti v rôznych regiónoch Slovenska a doteraz nie je vyriešené, ako sa bude postupovať, ak budú mať materská firma a jej pobočky sídla v odlišných mestách po celom Slovensku s inými protipandemickými pravidlami.

  • Sprehľadnenie a opätovné zavedenie štátnej pomoci v rozsahu, ako to bolo do júna tohto roka

Podniky žiadajú aj riešenie otázky finančných kompenzácií pri výpadkoch (poklese) tržieb, ktorá je v súčasnosti zrušená a mechanizmus štátnej pomoci podlieha podmienkam, ktoré boli schválené pre minuloročné mesiace apríl až september (kompenzácie zostávajú len pre nariadené zatvorenia prevádzok, prípadne ak sú zamestnanci doma na „prekážkach v práci“).

Viaceré podniky však stále hlásili výpadky tržieb už počas tohto leta, hoci epidemická situácia nebola dramatická a Slovensko bolo v zelenej fáze.

„Pôvodná schéma štátnej pomoci na kompenzáciu výpadkov tržieb a na udržanie pracovných miest prestala platiť v júni. A hoci bola epidemická situácia v lete viac-menej priaznivá, neznamená to, že firmy nemali straty – či už v dôsledku enormne stúpajúcich cien vstupných surovín, chýbajúcich komponentov či neúmerných nákladov na dopravu a energie. Mnohé podniky sa tak dostali do polročného vákua, kedy nemajú nárok na pomoc od štátu a zároveň, kým nezačne od januára platiť trvalý Kurzarbeit, nemajú ani nástroj na udržanie zamestnanosti. Štátna pomoc je jedna zo základných priorít, ktoré by mala vláda urgentne vyriešiť. V súčasnosti nastavený systém je zmätočný a pre niektoré firny aj neférový,“ hovorí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Podľa združenia najväčších slovenských zamestnávateľov je nevyhnutné opäť čo najskôr sprehľadniť a doplniť schému štátnej pomoci tak, ako tomu bolo do konca júna tohto roka, a to až dovtedy, kým nezačne platiť trvalý Kurzarbeit.

  • Prijatie univerzálneho odškodňovacieho zákona

Zamestnávatelia požadujú aj čo najskoršie prijatie všeobecný odškodňovací zákon, ktorý by pomohol koronou vyčerpaným odvetviam, ale aj zaviesť kompenzačné schémy na už teraz vysoké a stále rastúce ceny energií.

To sú priority, na ktorých urýchlené prijatie vyzýva Vládu SR Klub 500. Ak na ne vláda nebude reagovať, Slovensko bude podľa Klubu 500 čeliť rovnakému chaosu a problémom ako minulý rok.

ČO SA ZMENILO V POSKYTOVANÍ POMOCI

Príspevky zo schémy Prvej pomoci úrady práce za august vyplácať nebudú, nakoľko v júli a v auguste, sa pomoc naviazala na celoštátny covid automat. Podľa neho ministerstvo práce upravilo výšku poskytovaných príspevkov, ktorá sa odvíjala od aktuálnej epidemiologickej situácie. Zelené okresy v automate znamenali nižšiu pomoc a červené zase vyššiu.

Od septembra do konca roku sa však už pandemická pomoc pre zamestnávateľov a podnikateľov covid automatom riadiť nebude. Vláda v uznesení (č. 440/2021) z 10. augusta schválila, že príspevky budú podľa schémy Prvá pomoc, ktorá sa uplatňovala vlani od apríla do septembra 2020,, okrem opatrenia 3B. To znamená, že zamestnávatelia dostanú príspevok na preplatenie mzdových nákladov na zamestnanca vo výške 80 percent hrubej mzdy. SZČO môžu čerpať finančnú pomoc podľa opatrenia č. 2 do výšky 540 eur v závislosti od poklesu tržieb. V prípade, ak neplatili odvody do Sociálnej poisťovne, majú nárok na príspevok vo výške 210 eur z opatrenia 4. Rovnaká výška platí aj pre jednoosobové s.r.o.

Problémom je aj sociálne poistenie

Klub 500 navyše kritizuje aj navrhované zmeny v odvodoch, konkrétne návrhu ministerstva práce na zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet sociálneho poistenia.

muž, výpoveď, strata práce, nezamestnanosť, rozmýšľanie, smútok Čítajte aj Štát vyplatil dvakrát menej podpory ako vlani. Dôvodom je zmena v pravidlách

Poukazujú hlavne na to, že v programovom vyhlásení vlády bolo znižovanie daňovo-odvodového zaťaženie, teraz však rezort Milana Krajniaka navrhuje presný opak. Klub 500 avizuje, že toto zvýšenie bude mať priame negatívne následky na mzdy kvalifikovaných zamestnancov a povedie k obmedzeniu investícií s vyššou pridanou hodnotou. „Klub 500 dôrazne žiadal, aby ministerstvo práce stiahlo uvedený návrh. V rozporovom konaní 13. 9. 2021 však ministerstvo pripomienkam neustúpilo, preto v prípade schválenia návrhu bude Klub 500 iniciovať podanie na Ústavný súd SR,“ odkazuje Klub v spoločnom stanovisku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávatelia #štátna pomoc #pandémia