Padnúť môžu ďalšie firmy, Arca Capital a Evergrande sú podľa poradenskej spoločnosti len vrcholom ľadovca

Firmy i korporácie stoja pred skutočne vážnym problémom. Mnohé z nich totiž nevedia fungovať bez kapitálu, ktorý získavajú predajom vlastných dlhopisov.

27.09.2021 10:45
Swiss Re, office, kancelária, zaisťovňa, firma,... Foto:
ilustračná fotka
debata (10)

Na Slovensku tento fakt ilustruje kauza skupiny Arca Capital, ktorá má problém s vyplatením stoviek veriteľov, vo svete je to problém nesplatenia úrokov z dlhových cenných papierov čínskeho developera Evergrande.

„Tak ako si počas finančnej krízy v roku 2009 prestali navzájom dôverovať banky, tak príliš veľký a neregulovaný korporátny dlh odštartuje nedôveru inštitúcií a investorov vo firmy. Ak sa tak stane, môže sa spustiť celosvetový problém postupného pádu všetkých spoločností, ktoré nemajú vytvorené dostatočné rezervy a išli na hranice svojich možností financovania z externých zdrojov,“ vraví generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance Radoslav Valko.

chlieb, pekár, pekárenské výrobky Čítajte viac Stúpajúce ceny elektrickej energie doliehajú aj na slovenských pekárov. Niektorým hrozí zastavenie výroby

Svet bude podľa neho čeliť novej kríze, čo si odnesú aj zdravé firmy tvoriace si rezervy. „Ak sa svet bojí, má strach zo všetkého. A to je veľmi nebezpečné,“ poznamenal Valko. Pod aktuálny stav mnohých firiem so zlým hospodárením sa podpísala podľa neho práve kríza spred vyše desiatich rokov. V tej dobe totiž začali centrálne banky ponúkať veľmi lacné zdroje, a to až tak, že sa prestalo oplatiť míňať si vlastné financie. Podniky začali čerpať úvery. Avšak, nie preto, že to potrebovali, ale že je to bolo výhodné. Na hranice možností, ako podnikať a vytvárať kapitál z cudzieho, išiel podľa Valka aj developer Evergrande.

Evergrande môže mať na Slovensko podľa Valka aj pozitívny dopad. Keďže po skupine Arca Capital ide už o ďalšiu kauzu firemných dlhopisov, o ktorej médiá masívne informujú, nielen Slováci sa ich nakupovaniu budú vyhýbať. „Alebo budú aspoň obozretnejší,“ povedal Valko.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Arca Capital #Evergrande