Čínsky developerský gigant zápasí s dlhmi. Hrozba jeho bankrotu vyvoláva nervozitu na finančných trhoch

Akcie spoločnosti kótované na burze v Hongkongu v tomto roku klesli už o 84 %.

21.09.2021 10:07
Čína v ére koronavírusu Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata

Čínska developerská skupina China Evergrande Group je presvedčená, že „prekoná svoje najtemnejšie obdobie“. Uviedol to v utorok v liste zamestnancom Chuej Kcha Jüan, predseda predstavenstva spoločnosti, ktorá zápasí s dlhmi. Hrozba jej bankrotu vyvoláva nervozitu na globálnych trhoch.

Chuej Kcha Jüan v liste vyjadril uznanie za tvrdú prácu zamestnancov a uviedol, že Evergrande bude odovzdávať realitné projekty tak, ako sa zaviazala, splní si záväzky voči kupcom nehnuteľností, investorom, partnerom a finančným inštitúciám.

Hliník, výroba hliníka Čítajte viac Malá africká krajina ženie ceny hliníka do nevídaných výšok. Ľudia pocítia dosahy, aké produkty najviac zdražejú?

Druhý najväčší developer v Číne má záväzky vo výške viac ako 300 miliárd USD (256,17 miliardy eur), čo zodpovedá 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) ázijskej krajiny. Evergrande sa snaží získať finančné prostriedky na zaplatenie pohľadávok veriteľom a dodávateľom v snahe zastaviť krízu likvidity a zabrániť svojmu kolapsu.

„Pevne verím, že vďaka vášmu spoločnému úsiliu a tvrdej práci Energrande prejde cez najtemnejšie obdobie, obnoví rozsiahle stavby čo najskôr a dosiahne kľúčový cieľ dodania realitných projektov podľa sľubov,“ povedal Chuej Kcha Jüan, pričom neuviedol, ako chce spoločnosť dosiahnuť tieto ciele.

Akcie spoločnosti kótované na burze v Hongkongu v tomto roku klesli už o 84 %. Riziko nesplatenia jej dlhov vyvolalo znepokojenie na globálnych finančných trhoch, keďže investori sa obávajú, že sa „nákaza“ rozšíri na čínsku ekonomiku a môže spôsobiť chaos aj vo svetovej ekonomike.

Ratingová agentúra Standard & Poor's Global neočakáva, že by Peking poskytol akúkoľvek priamu podporu China Evergrande Group, ktorej hrozí, že nezaplatí včas úroky z dlhopisov, ktorých splatnosť sa blíži.

S&P sa domnieva, že Peking zasiahne až vtedy, keď sa „nákaza“ začne šíriť a problémy Evergrande sa „prelejú“ na ďalších veľkých developerov, čo predstavuje systémové riziko pre čínsku ekonomiku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #finančné trhy #Evergrande