Malá africká krajina ženie ceny hliníka do nevídaných výšok. Ľudia pocítia dosahy, aké produkty najviac zdražejú?

Cena hliníka sa vyšplhala na 13-ročné maximum. Tento významný a ťažko nahraditeľný kov bol drahší len v krízovom roku 2008.

19.09.2021 18:29
debata (69)
Ceny hliníka sa blížia rekordným z krízového... Foto: TASR
hliník, výroba hliníku Ceny hliníka sa blížia rekordným z krízového roku 2008.

Nedostatok hliníka a jeho rastúce ceny sú podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej len ďalším prejavom surovinovej krízy. Rastú totiž napríklad aj ceny stavebných materiálov. Glasová očakáva, že hliník si udrží vysokú cenu na svetovom trhu aj v nasledujúcich mesiacoch a k jeho zlacneniu teda tak skoro nedôjde.

Bežní ľudia si hliník spoja predovšetkým s alobalom či plechovkami. Uplatnenie tohto kľúčového materiálu je však možné aj v elektrotechnike a vo forme zliatin v leteckom a automobilovom priemysle, stavebníctve či potravinárstve. Z jeho zliatin sa vyrábajú napríklad drobné mince či kuchynský riad. Používa sa tiež vo výrobe áut, okien, dverí, mobilov či inej elektroniky. Vysoká cena hliníka neteší ani pivovarníkov, keďže pivo a radlery v plechovkách tvoria značný podiel na celkovej produkcii.

Odzrkadlí sa prudký rast ceny tohto kovu aj v peňaženkách bežných ľudí? Martin Hudcovský z Ekonomickej univerzity v Bratislave upozorňuje, že pre spotrebiteľov budú dosahy citeľné v cenách viacerých produktov. „Je to tak vždy, keď cenový skok nastane pri prvotnej surovine výroby,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Okná, dvere či stavby dražejú

Niektorí výrobcovia už hlásia, že musia v dôsledku rastúcej ceny výrobky zdražovať. Na rast cien musela reagovať aj prievidzská spoločnosť Incon, ktorá sa venuje výrobe okien od roku 1992. Obchodný riaditeľ spoločnosti Ladislav Pavlovič vysvetľuje, že ceny aj dodacie termíny všetkých vstupných materiálov sa v tomto roku turbulentne menili. Ako ďalej opisuje situáciu, tak nedostatok základných surovín sa najskôr prejavil u ich dodávateľov, ktorí najskôr postupne predlžovali dodacie termíny.

Ak sa bude cena hliníka držať dlhší čas na rekordných úrovniach, prípadne ešte vzrastie, ani producenti piva to nedokážu dlhodobo znášať.
Vladimír Machalík, Slovenské združenie výrobcov piva

Neskôr pristúpili aj k zvyšovaniu cien, na čo musela firma zareagovať. „Spočiatku sme sa snažili cenový tlak kompenzovať rozumne nastavenými obchodnými dohodami s dodávateľmi a optimalizáciou procesov. Neskôr už bolo nutné pristúpiť aj k postupnému zvyšovaniu cien,“ približuje situáciu Pavlovič. V prípade hliníkových výrobkov bol cenový nárast podľa neho medziročne približne o 15 percent. „Tento nárast však nie je spôsobený len nárastom cien samotného profilového systému, ale aj iných častí okna: skla, kovania, plastových izolátorov v profile či stavebnej chémie,“ dodáva Pavlovič.

Rovnaká situácia nastala aj v spoločnosti Slovaktual z Pravenca, ktorá vyrába plastové a hliníkové okná a dvere. Na Slovensku je v oblasti plastových okien najväčším výrobcom na trhu. Podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Jozefa Müllera zmeny vstupných cien (nielen hliníka) prichádzajú v extrémne rýchlom tempe od všetkých dodávateľov surovín a komponentov. Ako ďalej upozorňuje, ceny výrobkov boli nútení upravovať už trikrát v tomto roku. „Musíme sa tejto situácii prispôsobovať ako aj ostatní, časť nákladov ostáva v našej réžii, časť u našich dodávateľov a, samozrejme, časť u zákazníkov,“ vysvetľuje Müller.

uhlie Čítajte viac NKÚ: Štát nedostatočne chráni nerastné bohatstvo

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu upozorňuje, že ceny hliníka ovplyvnili aj pivovarnícky sektor, keďže pivo a radlery v plechovkách tvoria značný podiel na celkovej produkcii. Situácia s dodávkami plechoviek je podľa výkonného riaditeľa združenia Vladimíra Machalíka individuálna. Zmeny na trhu sa začali diať podľa neho približne od druhého štvrťroku 2021. Dôvodom je zatvorenie podnikov a nárast dopytu po pive, ale aj iných nápojoch v plechovkách v retaili. „K cenám sa ako združenie nevieme vyjadriť, je to vecou jednotlivých výrobcov a ich rokovaní s dodávateľmi. Ak sa však bude cena hliníka držať dlhodobo na rekordných úrovniach, prípadne ešte vzrastie, producenti piva to nedokážu dlhodobo znášať,“ vysvetľuje Machalík.

Prudký rast cien hliníka robí vrásky na čele aj slovenským stavebníkom. Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik upozorňuje, že nárast cien hliníka len dopĺňa prudký rast cien stavebných materiálov od počiatku tohto roka. Najviac podľa neho išli hore ceny ocele, plastov, medi, spomínaného hliníka, stavebného dreva a dražieť bude aj cement.

Zhotovitelia pritom môžu mať ťažkosti pri verejných zákazkách, pretože ceny stavebných materiálov prudko rastú a dodacie lehoty sa predlžujú. „Verejní, ale aj súkromní investori sa so zhotoviteľmi jednoducho musia dohodnúť na zmene podmienok výstavby, predovšetkým čo sa týka ceny diela, ako aj termínu zhotovenia,“ vysvetľuje pre Pravdu Kováčik. Podľa neho udržateľnosť pred rokom zazmluvnených cien nie je v súčasnej situácií možná a otváranie cenových nožníc bude z vyššie uvedených dôvodov ešte pokračovať.

Prečo ide cena hliníka hore

Kľúčovú úlohu pri rastúcej cene hliníka zohráva aj malá africká krajina Guinea. Malá africká krajina zamávala s cenami hliníka a dôsledky pociťujeme aj na Slovensku. Aj tak by sa dala v jednoduchosti opísať aktuálna situácia s prudkým zvyšovaním ceny tohto kovu. Lenže do hry vstupujú aj iné faktory.

V prvom rade v Guinei bol politický prevrat. Africká krajina je druhým najväčším svetovým producentom bauxitu. Práve odtiaľto Čína dováža bauxit na výrobu hliníka. Okrem toho v Číne, ktorá sa podieľa na svetových dodávkach primárneho hliníka viac ako polovicou, došlo k obmedzeniu produkcie. Krajina zatvára staré hlinikárne, ktoré najviac znečisťujú životné prostredie.

Hliník Čítajte viac Žiarski hlinikári majú nových majiteľov. Prevzala ich firma Confal

Podľa ekonóma Hudcovského následný transport hliníka z Ázie do Európy a USA viazne kvôli logistickým problémom s nedostatkom prepravných kontajnerov. „Posledným ohnivkom v reťazi negatívnych udalostí je aj nedostatok pracovnej sily pri doručení – konkrétne nedostatok šoférov kamiónov, ktorý celý proces predlžuje a predražuje,“ vysvetľuje ekonóm. Všetky tieto faktory sa podpísali pod to, že aktuálne sa ceny hliníka pohybujú nad úrovňou 2 700 dolárov za tonu. Len na ilustráciu situácie, tak iba za rok 2021 stúpla cena hliníka už o viac ako 40 percent.

Analytička Glasová vidí ako ďalší faktor tiež zavedenie ciel na dovoz čínskych hliníkových výrobkov zo strany EÚ. Očakáva, že hliník si udrží vysokú cenu na svetovom trhu aj v nasledujúcich mesiacoch a k jeho zlacneniu teda tak skoro nedôjde. To sa bude odrážať aj na rastúcich cenách výrobkov z hliníka.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #hliník #nerastné bohatstvo #bauxit #ťažba bauxitu