Von der Leyenová načrtla ambiciózny plán na podporu výroby mikročipov v rámci EÚ

Podľa 62-ročnej političky je Európa v tomto smere príliš závislá na Ázii a vyzvala európskych lídrov, aby preukázali odvahu.

15.09.2021 19:19
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Ursula von der Leyenová
debata (41)

Európska únia plánuje vziať do vlastných rúk situáciu týkajúcu sa polovodičovej krízy s celosvetovým nedostatkom čipov, ktorá výrazne ovplyvňujú fungovanie priemyslu. Ako počas stredajšieho hodnotenia stavu únie uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, výkonný orgán EÚ vytvorí novú iniciatívu na rozvoj vlastnej výroby týchto komponentov.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Čipová kríza sa tak skoro neskončí. Časy, keď sme mohli mať nové auto na druhý deň, sú nateraz minulosťou

Podľa 62-ročnej političky je Európa v tomto smere príliš závislá na Ázii a USA a vyzvala európskych lídrov, aby preukázali odvahu. „Vybudovanie odvetvia výroby čipov v Európe nie je len otázkou našej konkurencieschop­nosti. Je to tiež otázka technickej nezávislosti,“ poznamenala Von der Leyenová, keď ohlásila nový európsky zákon o čipoch. Pripomenula, že podobne kedysi pôsobili aj ambície pri satelite Galileo, ktorý sa napokon podarilo úspešne spustiť.

Polovodiče sú malé mikročipy, ktoré fungujú ako riadiace jednotky pre mnohé zariadenia od smartfónov až po autá. Ich akútny nedostatok tvrdo zasiahol mnohé odvetvia, medzi najpostihnutejšími sú predovšetkým automobilky.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Ursula von der Leyenová #čipová kríza