Inflácia sa vyšplhala na deväťročné maximum. Tieto tovary zdražujú

Výrazný celosvetový no aj lokálny nárast dopytu po tovaroch a službách spôsobuje zvyšovanie cien vo viacerých kategóriách tovarov a služieb. Podľa analytikov sa útlmu tak skoro nedočkáme.

14.09.2021 11:15
žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie,... Foto:
Ceny tovarov, služieb, či bývania idú prudko nahor.
debata (1)

Inflácia v auguste dosiahla takmer deväťročné maximum a analytici predpokladajú, že ceny tovarov a služieb budú stúpať aj v ďalších mesiacoch. V auguste prudko zrýchlila na 3,8 percenta. Pod rast inflácie sa podpísali drahšie potraviny, ako aj vyššie ceny ropy a vyššie ceny za bývanie ovplyvnené rastúcimi cenami stavebných materiálov. „No a zabudnúť nemôžeme ani na drahšie tabakové výrobky,“ skonštatovala analytička 365.bank Jana Glasová.

Zrýchlenie rastu cien bolo podľa analytika Tatra banky Borisa Fojtíka očakávané. Výrazný celosvetový no aj lokálny nárast dopytu po tovaroch a službách spôsobuje podľa neho zvyšovanie cien vo viacerých kategóriách tovarov a služieb. „Tento trend sa nezmení ani v najbližších mesiacoch a index spotrebiteľských cien sa v medziročnom porovnaní prehupne cez štyri percentá. Po ohlásenom náraste cien elektriny a plynu predpokladáme, že rast inflácie sa dostane na úrovne začínajúce číslicou päť percent. Takéto hodnoty sme naposledy zaznamenali v predvstupovom období do eurozóny,“ povedal pre agentúru SITA Fojtík.

Glasová očakáva rast inflácie v nasledujúcich mesiacoch okolo 3,5 percenta, teda podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch. Smerom nahor ju budú podľa nej tlačiť hlavne vyššie ceny výrobných vstupov, stavebných materiálov, benzínu, agrokomodít a potravín. „Počas jesenných mesiacov bude však karty miešať aj tretia vlna pandémie a jej dopad na ekonomiku. To môže pôsobiť naopak brzdiaco na infláciu,“ poznamenala Glasová.

chlieb, pečivo, bageta, pekárenské výrobky Čítajte viac Osemcentový rožok už onedlho skončí. Ceny pšenice vystrelili hore, za pečivo si priplatíme

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák očakáva, že rast spotrebiteľských cien v tomto roku dosiahne v priemere 2,4 percenta, s jemným zrýchlením v budúcom roku na 2,8 percenta, kde zohrajú úlohu najmä ceny energií. „Do ďalších mesiacov tohto roka predpokladáme zvýšenú mieru inflácie, kulminujúcu práve na prelome leta a jesene, s postupným zvoľnením jej tempa v závere roka,“ uviedol Horňák. V budúcom roku od januára však očakávame jej opätovný nárast.

Kým v januári dosahovala inflácia úroveň 0,7 percenta, v máji spoľahlivo prekročila dve percentá a aktuálne v auguste dosiahla úroveň 3,8 percenta. „Celoročnú infláciu pre tento rok tak očakávame na úrovni 2,6 až 2,7 percent. Predpokladáme, že tempo zdražovania do konca roka ešte zrýchli v prípade potravín a nealkoholických nápojov, pričom na prelome rokov 2021 a 2022 si za ne budeme priplácať navyše zhruba päť percent,“ skonštatovala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie #spotrebiteľské ceny