Máme dobrý ročník. Vinári predpokladajú výnimočnú produkciu

Slovenskí vinohradníci a vinári sa pripravujú na kampaň 2021, niektorí už so zberom hrozna začali. Ročník 2021 je podľa nich sľubný, môže byť aj výnimočný. Konštatoval to v stredu Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) s tým, že oficiálny začiatok kampane vyhlásil pre hlavné odrody na 13. septembra 2021.

08.09.2021 12:20
BOCR, vinohrad vino Raca, PR, nepoužívať
Tohtoročná úroda bola pre vinárov mimoriadne štedrá.
debata

„Kampaň bude dlhá, nakoľko zber začal neskôr. Celkovo bola vegetácia značne posunutá, čo nás ochránilo pred jarnými mrazmi. Letné teploty ten rozdiel mierne dohnali a tiež spôsobili to, že hrozno začalo krásne dozrievať a zároveň sa neznížil obsah kyselín. Ročník bude výnimočný. Určite pre biele vína a ak vydrží počasie aj pre tie červené,“ uviedla výkonná riaditeľka ZVVS Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Predpokladá sa, že z vypestovaného hrozna slovenskí vinári vyprodukujú v tomto roku približne 35 miliónov litrov vína, čo predstavuje 10-percentný nárast oproti dlhodobému priemeru. „Nárast je spôsobený tým, že sa do rodivosti dostávajú vinohrady, ktoré sú vysadené novým efektívnejším spôsobom, s vysokou starostlivosťou, s primeraným hnojením dosahujú priemerný hektárový výnos 7 až 10 tony na hektár, a to zvyšuje našu konkurencieschop­nosť,“ pokračovala Kaňuchová Pátková.

 AM14230 Čítajte viac Uznávaná degustátorka vín Ďurčová: Slovenskí vinári sa blysli na medzinárodných výstavách

Koncom augusta začali niektorí vinohradníci so zberom skorých odrôd ako Irsai Oliver, Müller Thurgau či muškátových, ktoré sú vhodné na výrobu ľahkých vín, no najmä burčiaku. Oficiálna burčiaková sezóna začala 2. septembra 2021. „Bolo možné ochutnať slovenský burčiak aj o týždeň skôr, ale išlo o individuálne vzorky v lokalitách vhodných pre tieto odrody s citlivým prístupom pestovateľa. Burčiakova sezóna bude pravdepodobne mimoriadne dlhá, očakávame ju až do konca októbra, nakoľko začala výrazne neskôr,“ dodala Kaňuchová Pátková.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je dobrovoľným združením slovenských vinohradníkov a vinárov. Vznikol zlúčením Zväzu vinohradníkov Slovenska (1992) a Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku (1993). Dnes má ZVVS 87 členov a spolu predstavuje 87 % výroby vína a cca 4 300 hektárov vinohradov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vinári #vinobranie #slovenské víno