Vláda schválila investičnú pomoc pre dve firmy v objeme skoro šesť miliónov

Spoločnosti by mali preinvestovať viac ako 19 miliónov eur. Vďaka týmto investíciám by malo vzniknúť 75 nových pracovných miest.

31.08.2021 11:51
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger
debata

Vládny kabinet schválil dvom spoločnostiam investičné stimuly v celkovom objeme 5,957 milióna eur. Spoločnosť MSK Matec Slovakia tak na svoj investičný projekt dostane 580 tisíc eur vo forme úľavy na dani z príjmov a firma Schaeffler 5,377 milióna eur, tiež vo forma úľavy na dani. Spoločnosti by mali preinvestovať viac ako 19 miliónov eur. Vďaka týmto investíciám by malo vzniknúť 75 nových pracovných miest.

Spoločnosť MSK Matec Slovakia, s.r.o. rozširuje kapacity výroby inovovaných kabín pre rôzne stroje. Firma chce celkovo preinvestovať takmer 3,7 mil. eur a vytvoriť 20 nových pracovných miest. Podnik v súčastnosti pôsobí v Lipanoch, nová investícia však už smeruje do Sabinova. „Spočíva v nákupe strojov a moderných technológií do novej haly v meste Sabinov, kde budú umiestnené lakovňa, sklad, montáž, kancelárie a administratívne priestory," informuje spoločnosť. Cieľom projektu je výroba kabín s vyššou pridanou hodnotou. MSK Matec Slovakia je súčasťou fínskej rodinnej skupiny MSK Group Oy.

vaillant Čítajte viac Nemci pri Senici postavia nový závod na tepelné čerpadlá. Vznikne 900 nových miest

Jeden z najvýznamnejších zástupcov automotive sektora na Slovensku, spoločnosť Schaeffler, získala investičnú pomoc od štátu na rozšírenie svojho technologického centra v Kysuckom Novom Meste. Celkovo chce koncern na Slovensku do konca roku 2023 preinvestovať takmer 15,4 mil. eur a vytvoriť 55 nových pracovných miest. Schaeffler pôvodne požadoval poskytnutie investičnej pomoci v sume 5,377 mil. eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok. Napokon bude pomoc poskytnutá síce v rovnakej výške ale formou úľavy na dani z príjmov.

Práce na investičnom zámere začali ešte v septembri minulého roka. Ich ukončenie je naplánované na rok 2023. Vtedy sa predpokladá aj dosiahnutie plnej plánovanej kapacity. Rozšírenie technologického centra sa týka oblasti sekvenčného testovania mechatronických produktov pre e-mobilitu. Schaeffler je celosvetovo významný dodávateľ v oblasti automobilového a priemyselného sektora. Na Slovensku pôsobí 30 rokov, má dva výrobné závody (Kysucké Nové Mesto a Skalica), technologické centrum (Kysucké Nové Mesto), centrum zdieľaných služieb (Žilina) a obchodné zastúpenie v Bratislave. Spoločne zamestnávajú okolo 9 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #stimul #investičná pomoc