Chýbajúce čipy výrazne ovplyvňujú priemysel

Chýbajúce čipy podľa analytikov NBS výrazne ovplyvňujú priemysel. Realistickou vyhliadkou podľa nich je, že by sa situácia mohla vrátiť do normálu v druhej polovici budúceho roka.

24.08.2021 10:00
nbs-narodna-banka-slovenska-clanok W Foto:
ilustračná fotka
debata (4)

Predstihové indikátory priemyselnej výroby v eurozóne naznačujú silnú výkonnosť, skutočné údaje o produkcii však zaostávajú. Ako ďalej konštatujú analytici Národnej banky Slovenska, priemyselná produkcia napriek silnému dopytu nedosiahla úroveň spred krízy a v roku 2021 jej úroveň viac-menej stagnuje. Postrachom mnohých výrobcov sa stal výrazný nedostatok čipov. Bez týchto drobných komponentov nedokážu vyrábať svoje výrobky či uspokojovať objednávky. V eurozóne je výrazne zasiahnutý automobilový priemysel.

Na začiatku pandémie sa produkcia čipov znížila, keď zatváranie ekonomík zasiahlo aj výrobcov týchto komponentov. Spolu s nárastom práce a štúdia z domu vzrástol dopyt po elektronike, ako sú notebooky, telefóny či tablety, ale aj herné konzoly. Všetky tieto produkty sú závislé na čipoch. Okrajový, ale nie zanedbateľný vplyv, má podľa analytikov tiež rastúca hodnota kryptoaktív. To motivuje k ich ťažbe, na ktorú je potrebné investovať do najvýkonnejších počítačov a procesorov, rovnako závislých na čipoch. Svoju úlohu zohrala aj obchodná vojna medzi USA a Čínou.

Adient Čítajte viac Pri Martine končí výrobný závod. O prácu prídu stovky ľudí

Produkcia áut sa v eurozóne v prvom polroku 2021 znížila o viac ako 30 percent, keďže museli mnohí výrobcovia dočasne prerušiť výrobu. Jednou z príčin je podľa analytikov centrálnej banky aj skutočnosť, že pre výrobcov čipov sú atraktívnejšie dodávky pre mobilné telefóny, či notebooky. Ich vyrobené objemy totiž neporovnateľne prevyšujú výrobu áut. Výrobcovia čipov preto uprednostnili týchto odberateľov a výroba áut sa celosvetovo prepadla. „Tento problém neobišiel ani Slovensko, kde sa zatiaľ prejavil vo výrazných výkyvoch produkcie,“ uvádza sa analytickom komentári.

Nedostatok čipov tento rok podľa analytikov ešte pravdepodobne nezmizne. Ich výroba je kapitálovo veľmi náročná, čo limituje rýchle zvýšenie ponuky. Realistickou vyhliadkou podľa nich je, že by sa situácia mohla vrátiť do normálu v druhej polovici budúceho roka. Po zlepšení situácie dodávok čipov by produkcia automobiliek, ako aj ďalších výrobných odvetví, mala podporiť ekonomickú výkonnosť eurozóny. Rast výroby nebude zameraný len na uspokojovanie meškajúcich, či nových objednávok, ale aj na obnovu skladových zásob.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS