Slovenská ekonomika prudko zrýchlila. Rástla najrýchlejšie za posledných 13 rokov

Ekonomika Slovenska v 2. kvartáli tohto roka prudko zrýchlila, medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) v stálych cenách dosiahol 9,6 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorý zverejnil v utorok. V bežných cenách sa v 2. štvrťroku na Slovensku vytvoril HDP v objeme takmer 24 miliárd eur, čo je medziročne o 11,8 % viac.

17.08.2021 09:42
SR Bratislava politika vláda 21. schôdza Foto: ,
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 21. schôdze vlády SR 7. júla 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
debata (18)

„Slovenská ekonomika tak rástla najvýraznejšie od posledného štvrťroku 2007. Vysoký rast možno pripísať najmä nízkej porovnávacej základni, pretože v 2. štvrťroku 2020 nastalo výrazné ekonomické spomalenie spôsobené radikálnymi opatreniami počas prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19,“ vysvetlili štatistici. Napriek tomu však medziročný ekonomický vývoj významne posúva hodnoty HDP takmer na úroveň v predkrízovom období roku 2019. Na porovnanie úrad uviedol, že medziročný prepad HDP v 2. štvrťroku vlaňajška bol až 10,9 %.

dom, stavba, snívanie, plánovanie, manželia, radosť Čítajte viac Ceny rastú šialeným tempom, ale ľudia to kúpia, tvrdí stolár. Chýba oceľ, drevo, stavby domov sa závratne predražili

„Silný rast pridanej hodnoty v aktuálnom štvrťroku do veľkej miery vykompenzoval prepad spôsobený pandémiou v 2. štvrťroku 2020,“ dodali štatistici s tým, že zvýšená produkcia sa prejavila v kľúčových odvetviach ekonomiky, predovšetkým však v segmentoch ako priemysel, a to najmä vo výrobe motorových vozidiel a základných kovov. Rast pridanej hodnoty je podľa úradu podporený zahraničným dopytom, ale na rozdiel od predchádzajúcich štvrťrokov k rastu významne prispel aj domáci dopyt, kde evidovali rast spotrebiteľského aj investičného dopytu.

V rýchlom odhade štatistici zverejnili aj vývoj zamestnanosti za 2. kvartál. Za toto obdobie bolo na Slovensku okolo 2,37 milióna zamestnaných ľudí. V porovnaní s 2. štvrťrokom vlaňajška sa tak zamestnanosť znížila o 0,4 %. „Po očistení o sezónne vplyvy celková zamestnanosť klesla oproti 2. štvrťroku 2020 o 0,4 % a oproti 1. štvrťroku 2021 vzrástla o 0,8 %,“ uzavrel úrad.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP