Reštaurácie z okolia Košíc nie sú spokojné s Covid automatom. Ako si máme overiť údaje od zákazníkov?

Len v exteriéri v súčasnosti fungujú prevádzky, ako napríklad penzión Dubky či MFK reštaurácia Rozhanovce v okrese Košice-okolie. V súvislosti s novým COVID automatom, podľa ktorého je od pondelka aj tento okres v oranžovej fáze, vidia problém najmä v kontrole hostí.

17.08.2021 09:04
počasie, leto, terasy, reštaurácie, covid automat Foto: ,
debata (5)

„Máme otvorenú len terasu, tak sme fungovali aj v máji. Jednu vec však neviem pochopiť a to, ako viem skontrolovať, či má hosť platný test alebo je zaočkovaný. Ukáže mi telefón, ale údaje si neviem overiť, nemám právo pýtať si od neho občiansky preukaz,“ povedal pre TASR prevádzkar penziónu Dubky Alexander Péli. Podľa neho mal štát zabezpečiť pre každú reštauráciu čítačku na kontrolu COVID passov.

Zároveň sa obáva, že nebudú môcť organizovať väčšie podujatia, ako napríklad svadby. Jednu majú naplánovanú aj na september. „Neviem, ako to bude. Vo vnútri nemôžeme byť. Také akcie asi nebudeme vedieť robiť. Ale z toho, čo predáme na terase, sa 15 zamestnancov nedá uživiť,“ dodal.

gastrolístky, reštaurácie Čítajte viac Hotely v okrese Stará Ľubovňa si zvolili OTP režim

Čo sa týka ubytovania, hostí čakajú až koncom týždňa. Podľa jeho slov boli vopred upozornení na to, že musia predložiť potrebné potvrdenia.

MFK reštaurácia Rozhanovce má pre zákazníkov k dispozícii len terasu tak ako doposiaľ. „Pre nás sa nič zásadné nezmenilo, akurát som vylepil oznam. Ale kontrola hostí nie je domyslená. Nedá sa to overiť, ak si niektorí napríklad len podávajú telefón s COVID passom,“ vysvetlil za reštauráciu František Migáč. Na základe skúseností podľa jeho slov dôsledne dodržiava protiepidemické opatrenia asi 70 percent ľudí.

Dodal, že celý personál reštaurácie je zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19. Napriek uvoľneniu opatrení však majú naďalej oveľa nižšie tržby ako inokedy. Podľa neho sú ľudia opatrní. „My sme na dedine. V Košiciach na Hlavnej je plno, ale u nás sú večer obsadené možno dva stoly. Chvalabohu som nikoho nemusel prepustiť, využili sme všetky možné dotácie. Ale ako podnikateľ som 24 mesiacov nezarobil ani euro,“ dodal.

Od pondelka je podľa nového COVID automatu v stupni ostražitosti deväť okresov. Okrem všetkých štyroch košických okresov ide aj o okresy Košice-okolie, Gelnica, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa. Ostatné sú zelené, teda v stupni monitoringu. V oranžových okresoch platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitnescentrá či wellness, ale aj svadby a kary. Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup. Počet ľudí sa odvíja od režimu, ktorý si vyberú. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #prevádzky #Covid automat