Je to chaos, zavolali nás až na hotovú vec. Gastrosektor a podnikatelia reagujú na nový COVID automat

Absolútny chaos. Aj tak reagujú predstavitelia gastrosektora na schválenie nového covid automatu. Okrem toho kritizujú štát, že s nimi dostatočne nekomunikoval a zavolal ich až na hotovú vec.

12.08.2021 10:04
reštaurácia, podnikateľ, gastro Foto:
Majitelia reštaurácií sú zúfalí. Ministerstvo zdravotníctva ich na rokovania zavolalo „po funuse“.
debata (14)

Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro! hovorí, že už teraz je jasné a neodškriepiteľné, že im nové pravidlá zase zoberú zákazníkov. „Preto očakávame otvorenie férových a administratívne nenáročných kompenzačných mechanizmov alebo zníženie dnes likvidačnej sadzby DPH na úroveň okolitých krajín,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Bude to na podnikateľoch

Podľa nových pravidiel sa zavedie rozdelenie do troch skupín. Podnikatelia si sami budú môcť vybrať, ako na zhoršujúcu epidemiologickú situáciu zareagovať.

V princípe budú mať tri možnosti. Prvá možnosť je voľba obsluhovať len zaočkovaných. V takom prípade bude môcť mať reštaurácia otvorený interiér aj v bordovej fáze.

Druhá možnosť je otvoriť prevádzku pre očkovaných, ľudí s negatívnym testom a pre tých, čo covid prekonali. Tu platí, že v bordovej fáze môžu mať otvorenú len terasu.

Posledná možnosť je poskytnúť prevádzku pre všetkých, teda aj pre nezaočkovaných a bez testu. V takomto prípade platí, že už v oranžovej fáze budú musieť zavrieť interiér a na terase môžu mať len desať hostí.

Senec otvorenie reštaurácia otvorenie vnútorných priestorov Čítajte viac Slováci nahlasujú podniky, ktoré ponúkajú zľavy očkovaným. Je to na smiech, tvrdí jeden z majiteľov

„Je to absolútny chaos,“ reaguje Oto Kóňa z iniciatívy Pomáhame si v gastre na nový covid automat. Kritizuje vládne inštitúcie, že s nimi nekomunikovali o tom, o čom sa rokuje. Je to podľa neho mačkopec, kedy nevedia ako majú kontrolovať zákazníkov, nepoznajú detaily, je to ťarcha pre prevádzkarov, ktorí si musia vybrať z tých troch možností. „Sme z toho zmätení a máme viac otázok ako odpovedí,“ tvrdí pre Pravdu.

Ján Laš pripomína, že vo štvrtok idú s dobrou vôľou na stretnutie na ministerstvo zdravotníctva o nových pravidlách a ich aplikácii. „Verím, že všetci budeme pripravení na rozumné kompromisy, vďaka ktorým už nedopustíme katastrofický záver z minulého a začiatku tohto roka,“ tvrdí.

Podľa Kóňu je pozvánka na štvrtkové rokovanie výsmech. „Pozvánka z rezortu zdravotníctva nám prišla na štvrtok, čo je po funuse a je to irelevantné. Stretnutie si vážime, ale momentálne je to výsmech, pretože pozvánka prišla dva dni po schválení covid automatu. Nevidíme v tom úplne zmysel,“ uzatvára.

Podľa neho by pomohlo, aby s nimi štát viac komunikoval. Dúfa, že ministerstvo im dá záväzok, že budú informovať o takýchto zásadných veciach dopredu. Pripomína tiež, že sú aktuálne v stave, že kompenzácie za druhú vlnu ešte nemajú. Podľa neho by malo byť práve toto začiatok diskusie spolu so znížením DPH ako pomôcť gastrosektoru.

Spôsobí to ekonomické škody

Asociácia hotelov a reštaurácií žiada, aby nové pandemické pravidlá pre podniky z cestovného ruchu začali fungovať až začiatkom septembra, nie od 16. augusta. Argumentuje, že robiť zásadné zmeny- vydať nové vyhlášky- počas prebiehajúcej letnej sezóny môže spôsobiť ďalšiu neistotu, rušenie pobytov a ďalšie ekonomické škody.

„Prevádzky musia najprv poznať podmienky a potom vhodným spôsobom včas informovať svojich hostí. Každá prevádzky pritom bude individuálne posudzovať podľa danej situácie, aký protokol si vyberie.,“ vysvetľuje pre Pravdu generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák . Na ilustráciu uvádza príklad, kedy Bratislava aj vzhľadom na vyššie percento zaočkovaných starších ľudí bude aj napriek zhoršujúcej sa situácií v zelenej farbe. V takom prípade gastro prevádzka môže zvoliť aj základný protokol. V prípade iného regiónu s horšou epidemiologickou situáciou, bude gastro prevádzka zvažovať čo najdlhšie otvorenie aj za cenu nižších tržieb, napríklad tým, že zavedie protokol OTP či umožní vstup len očkovaným hosťom.

Celoplošný lockdown nebude

Celoplošné opatrenia nahradia regionálne. Kým doposiaľ pri zhoršení epidemickej situácie automaticky nasledovalo prijímanie celoplošných opatrení, po novom budú zapínané na regionálnej úrovni, Úrad verejného zdravotníctva bude brať do úvahy nielen konkrétnu situáciu, ale aj mieru zaočkovanosti seniorov v danom regióne.

„Veríme, že prijímanie opatrení na regionálnej úrovni je cesta ako zabrániť ďalšiemu celoplošnému lockdownu. Zmeny berú v prvom rade na zreteľ najrizikovejšie skupiny obyvateľstva, čím viac ľudí z tejto skupiny bude chránená, tým miernejšie opatrenia si daný región môže dovoliť, čo považujeme za správny krok," hodnotí aktualizovaný covidový automat prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #opatrenia #gastro #lockdown #Covid automat