Slovenskí drevári reagujú na príchod Sulíkovho investora: 430 nových pracovných miest? Nezmysel

Ziegler Group firma by mala po dokončení investície zamestnať 430 ľudí. Zväz spracovateľov dreva SR (ZSDSR) sú znepokojení a zásadne nesúhlasia s novou investíciou.

11.08.2021 14:11
sulík Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (210)

„Disponibilného dreva je na Slovensku, aj kvôli zníženej ťažbe a predovšetkým kvôli obrovskému dopytu, čoraz menej a preto je potrebné vyťaženú guľatinu efektívne a transparentne rozdeliť tak, aby boli uspokojení tí najväčší i tí najmenší spracovatelia,“ vysvetľuje Milan Benco, predseda Drevárskej sekcie ZSD SR.

Dodáva, že „krehká rovnováha v dodávateľskom a spracovateľskom reťazci sa u nás vytvárala desaťročia a nechceme, aby bola narušená zbytočnými excesmi. Na Slovensku potrebujeme investovať do existujúceho stabilného spracovateľského prostredia, avšak nie kvôli zvyšovaniu kapacity na spracovanie guľatiny, ale investície by sme mali smerovať na zvyšovanie finalizácie produktov z reziva, ktoré naďalej vo veľkej miere vyvážame za hranice. Hoci aj v tomto prípade je potrebné rozlišovať medzi spracovaním ihličnatej a listnatej drevnej hmoty.“

Slovensko v súčasnosti disponuje niečo cez tri milióny metrov kubických piliarskej hmoty. Otázka teda podľa neho znie, odkiaľ chce firma Ziegler Group zaistiť surovinu?

Richard Sulík Čítajte viac Sulík odovzdá cenu najlepším inovátorom na Expo v Dubaji

Malé píly kvôli nedostatku dreva prídu o svojich zamestnancov, pokračuje. „Je teda nezmysel argumentovať vytvorením 430 pracovných miest, keď podobný počet ľudí stratí svoju prácu. Ak zaniknú malé alebo stredné regionálne píly kvôli nedostatku dreva, ktoré k sebe naakumuluje nový veľký spracovateľ, ktorý bude schopný preplatiť všetky ceny v regióne“ hovorí.

Do ohrozenia sa tak podľa slovenských drevárov dostane aj lučenská píla PRP, s.r.o., ktorá teraz investuje 20 miliónov eur do kapacity na finalizáciu reziva do stavebného dreva pre výstavbu drevostavieb.

Predstavitelia ZSD SR, spolu s firmou PRP, s.r.o., sa stretli v utorok 10.augusta 2021 na rokovaní s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, ktorý ich uistil, že v podpísanom Memorande, ktoré je v utajenom režime na žiadosť firmy Ziegler Group, nie je žiadna zmienka o štátnej záruke dodávok dreva alebo o investičnej pomoci od štátu. Ak sa Ziegler Group napriek tomu rozhodne pre investíciu v priemyselnom parku v Rimavskej Sobote, bude sama znášať všetky s tým spojené riziká.

Do pripravovaného strategického priemyselného parku v Rimavskej Sobote mieri bavorský spracovateľ dreva Ziegler Grup. Firma by tam mala po dokončení investície zamestnať 430 ľudí a investícia na vybudovanie píly a drevospracujúcej prevádzky by mala dosiahnuť spolu približne 255 miliónov eur, oznámil Sulík.

Firma by chcela ročne spracovať milión metrov kubických dreva a napriek súčasnému nedostatku dreva sa o dodávky suroviny neobáva. Podľa Sandnera budú rokovať s majiteľmi a obhospodarovateľmi lesov tak, aby boli obe strany spokojné. Sulík dodal, že aktuálny nedostatok dreva je spôsobený veľkým vývozom, čo by mal príchod zahraničného investora zmeniť. Ziegler by mal okrem spracovania guľatiny na píle vyrábať aj produkty, ktoré sa používajú pri stavbe domov.

Výstavba prevádzky by sa mala začať v roku 2022 a spustenie výroby odhadujú na rok 2023.

210 debata chyba