Lacnejšie letenky do Londýna. Drahšie letenky do exotiky

Londýn dosiahol pokles cien až 87 %, avšak zlacneli tiež letenky zo Slovenska do ďalších miest vo Veľkej Británii – napríklad do Edinburghu. Na druhej strane však Kiwi.com zaznamenalo nárast cien leteniek do obľúbených exotických destinácií, ako napríklad do Mexika, Dubaja alebo na Maledivy.

10.08.2021 15:31
letectvo, usa Foto:
ilustračná foto
debata (2)

Londýn je nepochybne jednou z najobľúbenejších cestovateľských destinácií na svete. Podľa dát spoločnosti Kiwi.com bol Londýn v rokoch 2019 a 2020 najnavšte­vovanejšou destináciou sveta, vrátane letov zo Slovenska. Aktuálne sa toto mesto nachádza na druhom mieste z pohľadu počtu rezervácií, avšak aj tento rok má ešte dosť času na to, aby sa posunulo na prvú priečku. Ceny leteniek do Londýna počas pandémie zároveň zaznamenali najväčší pokles, a to obzvlášť na linkách z európskych miest – napríklad z Osla, Göteborgu, Ríma, Barcelony, Košíc, Bratislavy a Prahy, kde došlo k poklesu cien leteniek o 70 až 90 % v porovnaní s obdobím pred vypuknutím pandémie v roku 2019.

Najväčší cenový prepad leteniek zo Slovenska bol zaznamenaný na linkách do Veľkej Británie a Prahy

V prípade Londýna dosiahol pokles cien až 87 %, avšak zlacneli tiež letenky zo Slovenska do ďalších miest vo Veľkej Británii – napríklad do Edinburghu (80 %) a Manchestra (77 %). Kiwi.com tiež zaznamenalo cenový prepad na linkách z Košíc do Prahy (56 %). V porovnaní s úrovňou z roku 2019 sa ceny letov z Prahy do Košíc prepadli dokonca až o 74 %.

letisko split Čítajte viac EÚ predstavila zelený balík. Čo to spraví s cenami leteniek, prestaneme lacno lietať?

Medzi najobľúbenejšie destinácie slovenských cestovateľov patrí dlhodobo Veľká Británia. „Londýn zostáva pre Slovákov obľúbenou destináciou s veľkým počtom prevádzkovaných letov z Bratislavy a Košíc. Avšak v dôsledku pandémie a prísnych podmienok vstupu do krajiny nastal výrazný pokles dopytu, čo sa pochopiteľne odráža tiež na vývoji cien leteniek do tohto mesta,“ hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience v Kiwi.com.

Cesty do exotických prázdninových destinácií zdraželi

Na druhej strane však Kiwi.com zaznamenalo nárast cien leteniek do obľúbených exotických destinácií, ako napríklad do Mexika, Dubaja alebo na Maledivy. Napríklad letenky z New Yorku a Orlanda do mexického hlavného mesta zdraželi v roku 2021 o 70 % v porovnaní s rokom 2019. Podobný nárast cien bol zaznamenaný tiež v prípade letov z Prahy do Mexico City. Podobne sú na tom tiež lety z Barcelony do mexického Cancúnu, ktoré zdraželi približne o dve tretiny. Aj cesty z Prahy do Dubaja sú teraz o tretinu drahšie než boli pred pandémiou.

„Zdraženie leteniek pravdepodobne súvisí s výrazným znížením kapacít leteckých spoločností, ku ktorému sa niektoré z nich uchýlili v dôsledku pandémie. V prípade nízkonákladových spoločností a letov na krátke a stredne dlhé vzdialenosti došlo k pozastaveniu niektorých priamych liniek bez alternatívnych spojov, čo sa môže premietnuť do dramatického nárastu cien. Pozitívne naopak je, že niektorí nízkonákladoví prepravcovia navýšili svoje kapacity v rámci európskych letov, aby uspokojili dopyt cestujúcich, čo sa pretavilo do výrazného zníženia cien leteniek do viacerých európskych destinácií,“ dodáva Dočkalová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #letenky