Stavebné materiály prudko zdraželi. ÚVO skúma, čo so stavbami z eurofondov

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák proaktívne, z vlastného podnetu, začal preverovať situáciu v stavebnom sektore, v ktorom sú hlásené údajne nepredvídateľné nárasty cien za komodity, čo má brániť dokončeniu mnohých diel, resp. pokračovaniu v realizácii zákaziek.

07.08.2021 18:27
debata (5)

„Štát by sa na avizované zmeny v stavebníctve mal pozrieť s rozvahou, sedliackym rozumom a mal by v prvom rade vychádzať zo skutočných dát. Preto sa ÚVO ešte v júli obrátil na Európsku komisiu listom, v ktorom sme uviedli aj možné problémy v eurofondových zákazkách, ktoré môžu nastať práve pre avizované zvýšené ceny v stavebnom sektore. Obrátili sme sa tiež na Štatistický úrad, ktorý nám už dal prvé dáta. Nemôžem si odpustiť poznámku, že vo verejnom priestore mi akosi stále chýba jasná argumentácia k tejto téme, dnes nevieme presne vymenovať, ktoré rastúce náklady sa nedali predvídať a naopak, ktoré sa dali poistiť nástrojmi, ktoré sú už v súčasnom zákone,“ hovorí predseda úradu Miroslav Hlivák.

Úrad vníma aj výzvy na rýchlu zmenu zákona o verejnom obstarávaní, od ktorej mnohí očakávajú vyriešenie problémov súvisiacich s nárastom cien v stavebníctve.

„Ku každej zmene legislatívy treba pristupovať opatrne a v prvom rade treba mať zanalyzované dáta a treba poznať následky zmien. Aby sme Slovenskej republike nenarobili viac škôd ako osohu. Navyše zmena nášho zákona o verejnom obstarávaní je limitovaná európskou legislatívou. Môžem však potvrdiť, že spolu s mojimi kolegami som pripravený na rokovania s vládou o tejto téme. V každej téme, ktorá má dopad na našu spoločnosť a je v kompetencii ÚVO je úrad otvorený rokovaniam, pričom dávame na stôl riešenia. No už teraz upozorňujem, že riešenie situácie v stavebníctve sa nemusí týkať len zmien v zákone o verejnom obstarávaní. Jednoducho, táto otázka patrí do odbornej debaty, úrad sa na ňu pripravuje, bude počúvať ďalšie orgány verejnej moci, ktoré majú kompetenciu konať, budeme argumentovať a hľadať riešenia pre ochranu verejného záujmu,“ uzavrel Miroslav Hlivák.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #stavebníctvo