Zmeňte štátnu pomoc, odkazujú vláde firmy. Stretli sa aj s Hegerom

Podnikatelia s premiérom diskutovali aj o pripravovaných zmenách v daňovo-odvodovej oblasti a odstránení skrytého zdaňovania.

04.08.2021 10:05
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger (OĽaNO).
debata

Zamestnávatelia žiadajú vládu o prehodnotenie systému kompenzačných schém. Ako zástupcovia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) informovali na stretnutí s predsedom vlády Eduardom Hegerom, napriek tomu, že prevádzky mnohých podnikateľov boli mesiace povinne zatvorené, štát im podľa nich dostatočne nekompenzoval prevádzkové náklady. Veľkým problémom podľa firiem boli a stále sú nejednoznačnosť, opakované zmeny a chaos v prijímaní protipandemických opatrení.

krajniak Čítajte viac Krajniak mení štátnu pomoc. Ak chcú ľudia peniaze, musia sledovať Covid automat, firmy iba krútia hlavami

„Pandémia zanechala na hospodárstve výrazné škody, na ktoré doplatili domácnosti aj podniky. Opakované uzatváranie ekonomiky a dlhodobé obmedzenie činnosti prevádzok, radikálnym spôsobom zasiahlo do života podnikateľov a ich zamestnancov, najvýraznejšie naň doplatil sektor gastra, hotelierstva a cestovného ruchu, ktorý stále zápasí o prežitie,“ uviedol prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga. Ako zároveň dodal, kým niektoré z opatrení pomohli, prax ukázala, že mnohé z nich treba prehodnotiť a zefektívniť, najmä v kontexte blížiacej sa tretej vlny pandémie, ktorej intenzitu ani priebeh nevie nikto odhadnúť.

Podnikatelia s premiérom diskutovali aj o pripravovaných zmenách v daňovo-odvodovej oblasti a odstránení skrytého zdaňovania. Avizovanú reformu považujú za jednu z najkľúčovejších, zároveň však očakávajú, že jej príprava bude za účasti zástupcov firiem. Na stretnutí sa hovorilo aj o možnosti obnovy činnosti Ekonomického krízového štábu, o potrebe uľahčenia príchodu kvalifikovaných pracovníkov z tzv. tretích krajín, ale aj o európskom balíku zelených opatrení Fit for 55.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #štátna pomoc #Eduard Heger