Kto stojí za úspechom miliónových obchodov

Svet biznisu nespí ani v pandemických časoch a úspešne uzavretým obchodom pomáha často aj dobre vybraná poradenská spoločnosť. Nedávnu zmenou majiteľa Krnovskej škrobárne a Krnovského liehovaru pomohla dotiahnuť do úspešného konca pražská kancelária poradenskej spoločnosti MiddleCap Group.

30.07.2021 00:00
middlecap, PR, nepoužívať Foto:

Stopercentný podiel v Krnovskej škrobárni a Krnovskom liehovare kúpila spoločnosť zo skupiny cresco & financie. Novým majiteľom sa stala spoločnosť zo skupiny Reticulum Holding, MJM agro českého podnikateľa Zdeňka Šoustala. Známy a skúsený biznismen Šoustal berie obdobie(granaticky nesedi bud pandemiu aleboobdobie pandemie pandémiu ako príležitosť a pri dobrej možnosti neváha kupovať a investovať. Investuje do startupov, posilňuje svoje pozíciu v poľnohospodár­stve. Zdeněk Šoustal patrí medzi najväčších a najvýznamnejších podnikateľov v agrosektore a jeho skupina má viac ako 30 ročnú históriu podnikania v Česku a v Slovenskej republike.

Poradenstvo pri výbere

Transakciu sprostredkovala česká pobočka MiddleCap Group. Pražská kancelária tejto spoločnosti sa špecializuje práve na predaje stredne veľkých a veľkých podnikov. Spomínaný biznis je jedným z dôkazov, že kancelária zažíva transakčne najúspešnejší rok od svojho založenia.

Tento rok už úspešne ukončila dve transakcie v súhrnnej hodnote presahujúcej miliardu českých korún, hodnotu spomínanej transakcie zúčastnené strany nekomentovali. Krnovský liehovar a Krnovská škrobárna je v poradí treťou transakciou uzavretou českou pobočkou MiddleCapu.

Obe spoločnosti vykazujú dlhodobo stabilné hospodárske výsledky v súhrnnej výške s tržbami okolo 200 miliónov korún a ani globálna pandémia koronavírusu ich podnikanie zásadne nepoznačila. "Špecializujeme sa na predaj zdravých firiem s potenciálom rastu, a ako Krnovská škrobárna, tak aj Krnovský liehovar túto podmienku spĺňajú. Predávajúci v uplynulom období efektívne spoločnosť rozvíjal a významne zhodnotil svoju investíciu. Novému vlastníkovi obe firmy zapadajú do širokého portfólia ďalších poľnohospodárskych spoločností, ktoré vlastní v Českej republike a na Slovensku, a veríme, že dokáže spoločnosti ďalej a úspešne rozvíjať s využitím skupinových synergií, " hovorí k transakcii šéfka pražskej pobočky MiddleCap, Sabina Matzenauerová.

Zodpovednosť za výber

Výber vhodného kupujúceho podľa Matzenauerovej nie je nikdy jednoduchý proces a v prípade spoločnosti so storočnou tradíciou je zodpovednosť za správny výber o to náročnejšia. MiddleCap Group sa ale podarilo v krátkom čase nájsť vhodného investora a celý proces dokončiť v priebehu niekoľkých mesiacov. ,,Väčšina našich uzavretých transakcií sa odohrávala historicky v iných sektoroch, ale táto transakcia nám teraz otvorila vstup do úplne nového segmentu, na ktorý by sme sa chceli viac zamerať. Naďalej si držíme stopercentnú úspešnosť pri dokončovaní rozpracovaných zákaziek a radi by sme v tomto roku uzavreli ešte ďalšie obchody, ktoré pripravujeme," dodáva Sabina Matzenauerová.

Za MiddleCap na transakcii pracovali pod vedením Sabiny Matzenauerovej Petr Panáček a Ján Vrabčák. Právne poradenstvo poskytla predávajúcemu JŠK advokátska kancelária.

Krnovská škrobárna nadväzuje na viac ako storočnú tradíciu výroby škrobu v Krnove a je najväčšou českou spoločnosťou vyrábajúca a obchodujúca s výrobkami z pšeničného škrobu v Českej republike. Svoju produkciu predáva zahraničným zákazníkom na Slovensko, do Poľska, Švajčiarska, Maďarska, Ukrajiny a ďalších krajín Európy. Jej odberatelia pôsobia v odlišných priemyselných odvetviach ako napríklad pekárne, výrobcovia cukroviniek, výrobcovia mäsa, konzervárne, cukrovary, papierne, alebo zákazníci z mliečneho priemyslu. Krnovský liehovar má odbyt zaistený predovšetkým dlhodobo stabilný dopytom farmaceutických a chemických spoločností.

chyba