Schaeffler chce na Kysuciach investovať vyše 15 miliónov eur. Vzniknúť má aj 55 nových pracovných miest

Jeden z najvýznamnejších zástupcov automotive sektora na Slovensku žiada investičný stimul na rozšírenie svojho technologického centra v Kysuckom Novom Meste.

26.07.2021 16:33
Schaeffler Foto:
debata (2)

Jeden z najvýznamnejších zástupcov automotive sektora na Slovensku, spoločnosť Schaeffler, získa pravdepodobne výraznú pomoc od štátu na rozšírenie svojho technologického centra v Kysuckom Novom Meste. Celkovo chce koncern na Slovensku do konca roku 2023 preinvestovať takmer 15,4 mil. eur a vytvoriť 55 nových pracovných miest. Vyplýva to z materiálu, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo hospodárstva SR. To s poskytnutím pomoci súhlasí, konečné slovo však bude mať vláda.

Schaeffler pôvodne požadoval poskytnutie investičnej pomoci v sume 5,377 mil. eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok. Podľa zverejneného dokumentu by však napokon pomoc mala byť poskytnutá síce v rovnakej výške ale formou úľavy na dani z príjmov. Práce na investičnom zámere začali ešte v septembri minulého roka. Ich ukončenie je naplánované na rok 2023. Vtedy sa predpokladá aj dosiahnutie plnej plánovanej kapacity.

Klíma / Emisie / Továreň / Čítajte viac Koniec spaľovacím motorom, drahšie vykurovanie či letenky. Brusel predstavil radikálny zelený plán. Čo sa bude meniť?

Rozšírenie technologického centra sa týka oblasti sekvenčného testovania mechatronických produktov pre e-mobilitu. „Realizácia zámeru umožní nielen rozšírenie objemu poskytovaného testovania technologického centra v rámci skupiny a rozšírenie portfólia testovania ale zmení aj úroveň testovania (na sekvenčné testovanie), ktoré doteraz nebolo v prevádzkarni vykonávané," uvádza sa v materiáli. Testovanie by malo byť v počiatočnej fáze zamerané na moderné systémy v rámci e-mobility, a to na produkty, ktoré sú súčasťou rôznych hybridných a čistých elektrovozidiel.

Schaeffler je celosvetovo významný dodávateľ v oblasti automobilového a priemyselného sektora. Na Slovensku pôsobí 30 rokov, má dva výrobné závody (Kysucké Nové Mesto a Skalica), technologické centrum (Kysucké Nové Mesto), centrum zdieľaných služieb (Žilina) a obchodné zastúpenie v Bratislave. Portfólio spoločnosti na Kysuciach pozostáva z presných komponentov a systémov pre motory, prevodovky a podvozky, ako aj riešení valivých a klzných ložísk pre veľké množstvo priemyselných použití. Závod v Skalici vyrába komponenty pre automobilový priemysel ako sú klietky, krúžky, valčekové ložiská a synchrónne krúžky. Spoločne zamestnávajú okolo 9 000 ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kysuce #Schaeffler #nová investícia