Zlatý bratislavský vláčik prevalcoval top cestovky. Na koronadotáciach získal vyše 135-tisíc eur

V samotnej schéme na nájomné sa Hofstädterovci stali ďaleko najúspešnejšími majiteľmi cestovky, keď im nedokážu konkurovať ani najväčší hráči v turizme.

26.07.2021 11:10
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík
debata (5)

Najúspešnejšou cestovkou v schéme koronapomoci ministerstva hospodárstva sa stala dvojička málo známych firiem s názvom DONAU WELLE s. r. o. a DANUBE WAVE s.r.o., ktoré sídlia v bratislavskom pavlačovom byte a patria rovnako málo známemu spolumajiteľovi hokejového Slovana Pavlovi Hofstädterovi a jeho manželke Svetlane.

Spomínané firmy prevádzkujú v hlavnom meste okružné jazdy zlatým vláčikom pre návštevníkov Bratislavy. V schéme pomoci sa im však podarilo uspieť vďaka vzájomnému prenajímaniu nehnuteľností s ich ďalšou firmou. Tá vlastní priemyselný dvor na okraji Bratislavy, kde manželia mali postaviť pre turistov kulisy typickej slovenskej dediny, upozorňuje Transparency International Slovensko (TIS), podľa ktorej im pandémia plány prekazila.

„Na nájomnom si tak od Sulíka vypýtali prevažne na tento areál už 293-tisíc eur, získať sa im dosiaľ podarilo 135-tisíc. Časť dotácií išla aj na parkovisko pred robotníckou ubytovňou v Trnávke, ktoré si, napriek jeho využívaniu návštevníkmi ubytovane, tiež mesiace prenajímali. Ich zámerom vraj bolo vytvoriť pre zahraničných turistov v ubytovni expozíciu z obdobia komunizmu,“ všíma sa organizácia.

TIS svoje zistenia posúva na preskúmanie aj ministerstvu hospodárstva ako ďalší zo série ich podnetov.

zväčšiť Foto: TIS
Porovnanie schém koronapomoci
5 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #Richard Sulík #koronadotácie