Investície do hotelov vlani rekordne padli o vyše miliardu eur, dôvodom je pandémia

Z očakávanej 1,8 miliardy eur do hotelového sektora bolo nakoniec len 370 miliónov eur. Ide o pokles 74,2 percenta oproti roku 2019. To sú investície, ktoré investori urobili v roku 2020 v hoteloch v Bulharsku, Česku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku. Avšak aktivita investorov ostala podstatne vyššia ako počas finančnej krízy v roku 2009, kedy boli investície do ubytovacích zariadeniach na úrovni 209 miliónov eur.

15.07.2021 11:57
Hotel Nivy Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Pandémia spôsobila pozastavenie či úplné zastavenie obchodov. Väčšinu z realizovaných investícií do hotelov tvorili tie, ktoré investori uzatvorili ešte pred jej vypuknutím, informuje o tom správa Cushman & Wakefield a medzinárodnej advokátskej kancelárie CMS.

Takmer všetky obchody v hotelovom segmente uzatvorené v regióne strednej a východnej Európy predstavovali vlani investície v hlavných mestách, vyplýva zo správy. V porovnaní s rokom 2019 tak išlo o významný posun. Pred dvoma rokmi smerovali sa investovalo v hlavných miestách tri štvrtiny zo všetkých investícií a štvrtina smerovala do iných regiónov danej krajiny.

Prázdne hotely

V minulom roku poklesla návštevnosť ubytovacích zariadení vo všetkých krajinách únie. „V Bratislave sme zaznamenali pokles počtu ubytovaných hostí o takmer tri štvrtiny, pričom ceny poklesli o viac ako 16 percent,“ konštatuje Dušan Predný, senior associate pôsobiaci v advokátskej kancelárii CMS Slovensko. Na porovnanie, v susednej Prahe poklesli ceny za ubytovanie aj počty ubytovaných hostí ešte viac, dodal.

Grandhotel Praha Čítajte viac Koľko hotelov otvorí už v pondelok? Mnohí váhajú

Za poklesom návštevnosti hotelov v Bratislave môže fakt, že ubytovacie zariadenia museli byť zatvorené od apríla 2020. Aj keď sa väčšina z nich počas roka postupne otvorila, niektoré z nich ostali dlhodobo zatvorené. Hotelierom nepomohla ani situácia, ktorú priniesla druhá vlna pandémie na jesne a hotely museli opätovne zatvoriť.

Bez investícií

Kým v roku 2019 boli investície v hotelovom sektore na úrovni 1,4 miliardy eur, vlani bol ich pokles skoro tri štvrtiny. „Ak porovnáme objem investícií s celou Európou, v našom regióne strednej a východnej Európy bol pokles ešte prudší,“ informuje Predný. Ako ďalej dodáva, za celú Európu totiž investície poklesli o 62,8 percent.

Aj napriek nízkemu objemu investícií, ktoré sa vlani zrealizovali, je na trhu cítiť mierne oživenie investičných aktivít, informuje Cushman & Wakefield a advokátska kancelária CMS. A teda očakávať môžeme investície v v regióne strednej a východnej Európy za približne 320 miliónov eur. Pred pandémiou preukázal hotelový sektor strednej a východnej Európy solídny rast a záujem investorov vrcholil na historickom maxime v roku 2019,“ hovorí Predný. Aj keď nie je možné prehliadnuť výzvy, ktorým tento sektor v krátkodobom horizonte čelí, je dá sa s istotou predpovedať pozitívny výhľad, konštatuje Predný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #hotely #ubytovacie zariadenia