Google podporí slovenskú aplikáciu. Bude pomáhať nevidiacim ľuďom

Organizácia využije získaný grant na ďalší rozvoj tejto technológie.

15.07.2021 14:59
Google Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Jedinou spoločnosťou zo Slovenska, ktorá uspela v grantovej schéme Impact Challenge firmy Google pre strednú a východnú Európu, je nezisková organizácia Touch&Speech. Tá vyvíja technológiu, ktorá umožňuje nevidiacim ľuďom efektívne využívať akýkoľvek telefón s Androidom i napriek tomu, že moderné smartfóny sa dnes ovládajú takmer výhradne prostredníctvom hladkej dotykovej obrazovky bez hmatateľných tlačidiel.

„Pre ľudí so zdravotným postihnutím je efektívne riešenie problémov spojených s prístupnosťou prostredia, technológií a informácií kľúčom k ich samostatnosti. Napríklad pre nás, ľudí so zrakovým postihnutím, sa zdalo byť neprekonateľnou bariérou príchod telefónov s hladkou dotykovou obrazovkou,“ konštatoval Roman Martinovič, riaditeľ neziskovej organizácie Touch&Speech.

Google Čítajte viac Pätina zamestnancov Googlu bude pracovať na diaľku, viac ako polovica bude mať hybridný spôsob

Organizácia využije získaný grant na ďalší rozvoj tejto technológie. Jej snahou bude prepojiť nevidiacich s nevidiacimi aj vidiacimi v rámci špeciálnej siete, zapracovať do svojho prostredia ešte pokročilejšie technológie založené aj na prvkoch umelej inteligencie či rozšírenej realite.

V rámci výzvy bolo pridelených 13 grantov neziskovým organizáciám z 11 krajín regiónu strednej a východnej Európy. Celkovo si rozdelia sumu dva milióny eur. Cieľom výzvy bolo podporiť organizácie, ktoré svoju činnosť zameriavajú na znižovanie rozdielov v oblasti digitálnych zručností a podporu ekonomického rastu v regióne s ohľadom na inklúziu menšinových komunít.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Slovensko #aplikácia #grant