Testy za 50 miliónov nakupovali v rozpore so zákonom. Matovič a Štátne rezervy obvinenia odmietajú

Tri zákazky na nákup antigénových testov na COVID-19 približne za 50 miliónov, ktoré robila na jeseň minulého roku Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR), boli v rozpore so zákonom. Rozhodol o tom Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Štátne rezervy porušili princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania.

14.07.2021 18:05
Igor Matovič Foto:
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (102)

Zmluvu mali uzavrieť „s úspešným uchádzačom, ktorého ponuka nespĺňa požiadavky na predmet zákazky stanovené kontrolovaným“. Uvedené porušenie zákona o verejnom obstarávaní, píšu ďalej kontrolóri, „malo vplyv na výsledok verejného obstarávania“.

Denník Pravda sa pýtal na detaily zistení ÚVO, no do uzávierky neodpovedal. Štátne rezervy sa odvolali, rozhodnutie teda nie je právoplatné. V odvolacom konaní bude rozhodovať Rada Úradu pre verejné obstarávanie. Má na to 45 dní.

Zákazka za 50 miliónov

Kontrolóri si posvietili na tri zákazky. Najväčšiu, v hodnote 39,5 milióna eur, dostala firma Eurolab Lambda so sídlom v Trnave. Menšiu, takmer za deväť miliónov, Abbott Laboratories Slovakia a takmer za štyri milióny spoločnosť Juhapharm.

Igor Matovič Čítajte viac Detaily bonusu a lotérie chýbajú. Ľudia presúvajú očkovanie

Toto rozhodnutie spustilo v stredu vlnu tlačoviek a reakcií. Predseda Hlasu Peter Pellegrini chce, aby šéf rezerv a nominant strany SaS Ján Rudolf okamžite odišiel. Ak tak sám neurobí, mala by ho odvolávať vláda. Hlas zároveň vyzve ÚVO aj Najvyšší kontrolný úrad, aby preverili všetky nákupy testov či zriadenie mobilných odberových miest.

S najväčšou kritikou prišiel šéf Smeru Robert Fico. Chce vidieť účtovníctvo trnavskej firmy. Hovorí o podozreniach a myslí si, že sa na zákazkách „nabalila“. Ten poukázal hlavne na dve veci. Prvou sú osobné prepojenia medzi firmou Eurolab Lambda z Trnavy, ktorej podiel na kontrolovanej zákazke bol najväčší, a predstaviteľmi súčasnej vlády. Druhou sú zisky a tržby tejto firmy, ktoré vyskočili najmä po zákazkách od štátu.

matovic Čítajte viac Viac daní, menej špekulantov. Matovičovi prešiel daňový poriadok, komu pomôže?

Obvinenia z korupcie štátne rezervy na čele s Jánom Rudolfom odmietajú. Rovnako odmieta prepojenia na trnavskú firmu minister financií Igor Matovič.

Firma z Trnavy

Podľa šéfa Smeru je vedenie trnavskej firmy napojené na predstaviteľov vlády. Konkrétne na Igora Matoviča a Richarda Sulíka. Fico hovorí, že Matovič sa pozná so šéfom firmy Petrom Krajčovičom, ktorá prevádzkuje súkromnú školu, do ktorej chodia jeho dve dcéry. Krajčovič je zároveň aj majiteľom Eurolab Lambda. So Sulíkom je firma podľa šéfa Smeru prepojená cez zakladajúceho člena sasky Ivana Juráša. Ten mal byť niekoľko rokov v predstavenstve trnavskej firmy.

Fico tiež poukázal na zisky a tržby trnavskej firmy. Podľa Finstatu mala spoločnosť v roku 2019 zisk takmer 32-tisíc eur. No o rok neskôr, teda po zákazke od štátu, jej zisky vyskočili na vyše 3,7 milióna eur, čo je stonásobok a čo je podľa neho dôkaz, že sa na tom „nabalili“.

Kontrola bola, nič nedokázala

Obvinenia z korupcie štátne rezervy na čele s Jánom Rudolfom odmietajú. Rudolf tvrdí, že úrad konštatoval porušenie len v jednej zo štyroch zákaziek, a ani s tým jeho úrad nesúhlasí, netýkalo sa to pritom zmluvy s trnavskou firmou Eurolab Lambda. Podľa neho je sporný len nákup za 3,9 milióna eur. Na stredajšej tlačovke vyhlásil, že teraz čakajú na rozhodnutie a majú i možnosť požiadať o preskúmanie rozhodnutia ÚVO aj na príslušnom súde. Nechce však predbiehať. Za nákupmi stojí. Pripomenul, že testy nakupovali na základe požiadavky vlády a ministerstva zdravotníctva, pričom na posúdenie testov bola zriadená odborná komisia so zástupcami viacerých inštitúcií.

Rovnako odmieta prepojenia na trnavskú firmu minister financií Igor Matovič. Prostredníctvom Úradu vlády odkázal, že jediné prepojenie medzi ním a touto spoločnosťou je bydlisko – Trnava. Kontrolu nakupovaných testov koncom roka vykonala aj Transparency International Slovensko (TIS). Došli k záveru, že „obviňovania z predraženia či klientelizmu sú neopodstatnené,“ napísali analytici. Denník Pravda sa na nové závery ÚVO pýtal aj TIS, no do uzávierky neodpovedali.

V stanovisku z konca minulého roka TIS konštatovala, že testy sme kúpili lacnejšie ako mnohé iné krajiny. „Súťaž bola vzhľadom na veľmi rýchlu potrebu nákupu síce limitovaná, ale štátne rezervy si vyberali z deviatich cenových ponúk a vyhrali najlepší,“ tvrdia. Cena za testy nebola premrštená a dokonca drahšie nakupovali aj iné štáty či inštitúcie.

Osobné prepojenia sú neopodstatnené

Prepojenosť hlavného dodávateľa – Eurolab Lambda – na premiéra alebo vládnu koalíciu nemá podľa zistení odborníkov „žiadny reálny základ“ s tým, že „kontakty Eurolab na Igora Matoviča, samozrejme, vylúčiť nevieme, ale cena ani dokumentácia z priebehu tendra žiadnu ujmu na verejnom zaujme nenaznačujú“. TIS tvrdí, že tretia víťazná firma – Juhapharm – má dokonca blízko k ľuďom zo Smeru.

Slovenskí analytici z Transparency sa tiež pýtali, odkiaľ Eurolab Lambda zobrala na nákup testov peniaze. Jej šéf Peter Krajčovič zareagoval, že „na prvú zákazku 500-tisíc testov si požičali a pri druhej zákazke dokázali s Kórejčanmi vyrokovať zaplatenie až po dodávke“. „Rozhodujúca bola naša história a aj to, že šlo o štátnu zákazku,“ vyhlásil vtedy Krajčovič.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #antigénové testy #Eurolab Lambda