InoBat chce vo Voderadoch vybudovať recyklačné centrum na batérie za 100 miliónov eur

Kapacita recyklačnej linky by mala byť 20 000 ton batérií ročne.

07.07.2021 15:31
Inobar, batérie, , Marián Boček, Foto: ,
InoBat - zahájanie výstavby výskumného a vývojového cenra (06/21)
debata

Spoločnosť InoBat chce investovať 100 miliónov eur do vybudovania recyklačného centra pre vybité použité lítiové batérie z elektromobilov a domácností vo Voderadoch. Firma už v tejto súvislosti predložila svoj zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Začiatok výstavby avizuje InoBat na prvý kvartál budúceho roka, prevádzka by mohla byť spustená rok nato. Kapacita recyklačnej linky by mala byť 20 000 ton batérií ročne, v zariadení by mohlo pracovať 132 ľudí.

Batérie budú podľa zverejneného dokumentu zbierané zmluvnými partnermi a následne demontované. Pôjde o batérie z elektromobilov, elektrokolobežiek, skútrov, notebookov či mobilných telefónov. Plasty, hliník a elektrokomponenty by mali byť predané externým partnerom, moduly batérií budú zošrotované. Výstupom budú železné piliny, elektrolyt a čierny prášok. „Čierny prášok sa plánuje v budúcnosti využívať ako vstupný materiál, ktorý bude možný opätovne vrátiť späť do cyklu výroby InoBat a budú z neho vyrobené nové batérie do elektromobilov," uvádza firma v zámere.

InoBat začiatkom júna tohto roka začal s prestavbou priestorov svojho výskumno-vývojového centra vo Voderadoch. Jeho súčasťou bude aj pilotná linka na výrobu prémiových batérií. Výška celkových investícií do prestavby centra má dosiahnuť 50 mil. eur. S výrobou prvých batérií vo Voderadoch by sa malo začať približne o rok.

InoBat Auto, autobus, SOR Čítajte viac InoBat Auto bude dodávať na Slovensku vyrobené elektrobatérie do autobusov SOR
debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #batérie #InoBat