Union prevzala menšiu slovenskú poisťovňu. Zmena sa týka 160-tisíc ľudí

Poštovú poisťovňu preberá poisťovňa Union, ktorá už nadobudla sto percent jej akcií.

06.07.2021 11:18
Union poisťovňa Foto:
Union poisťovňa.
debata

Ďalšie veľké zlučovanie na poistnom trhu je takmer hotové. Poisťovňa Union už kompletne prevzala Poštovú poisťovňu. Začiatkom júla tohto roka totiž nadobudla jej sto percent akcií, čím sa oficiálne stala jej výhradným vlastníkom. Proces zlučovania oboch poisťovní sa tak posúva do ďalšej fázy.

Generálny riaditeľ poisťovne Union Michal Špaňár predpokladá, že do konca tohto roka už budú poisťovne fungovať ako jeden veľký poisťovací dom. Do poistného kmeňa Unionu ak pribudne zhruba 160-tisíc nových klientov.

Union poisťovňa Čítajte viac Poštová poisťovňa má nového majiteľa. Jej klienti prejdú pod inú značku

Zlúčenie poisťovní by sa klientov nemalo dotknúť. Pri zmluvách totiž budú platiť dohodnuté podmienky. Union totiž na seba preberá všetky záruky a zodpovednosť za existujúce zmluvy. Nových klientov však už môžu čakať aj iné pravidlá, ktoré si určuje Union.

Súčasťou obchodu je aj dohoda o distribúcii poistenia v sieti Poštovej banky, respektíve 365.banky. Rovnako sa bude poistenie predávať aj na 1 500 pobočkách Slovenskej pošty. „Výrazne sa rozšíria možnosti nášho pôsobenia, a to nielen v oblasti životného, ale aj neživotného poistenia,“ hovorí Špaňár.

Dohoda a oficiálny podpis zmluvy prebehli ešte v decembri minulého roka. Union kúpil 80-percentný podiel od Poštovej banky a zvyšných 20 percent od Slovenskej pošty.

Bankové poistenie

Poštová poisťovňa v podstate nefunguje ako klasické poisťovne. Produkty totiž predáva cez banky. Väčšina poistného preto tvorí poistenie úverov. Špecializuje sa tak na bankové poistenie, ktoré však nie je najvýhodnejšie. V produktoch jej chýbalo napríklad povinné zmluvné poistenie (PZP), cez ktoré poisťovne k sebe lákajú klientov. Keďže je povinné, ľudia si ho v niektorej poisťovni musia uzatvoriť. Potom im už poisťovňa ponúka aj iné svoje produkty. Keďže poisťovňu preberá Union, môže k ponuke pridať aj svoje vlastné produkty. Patrí tam napríklad aj PZP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Union #poisťovňa #Poštová poisťovňa