Maloobchodné tržby v máji prekonali predkovidovú úroveň

Maloobchodné tržby v máji prekročili úroveň predchádzajúceho roka o viac ako desatinu, dokonca o 5 percent prekonali aj predkovidovú úroveň.

06.07.2021 09:34
obchod, predavačka, pracujúci penzisti Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Maloobchodné tržby boli v máji medziročne vyššie o 11,5 percenta. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, dokonca o 5 percent prekonali aj predkovidovú úroveň tržieb z mája 2019. Vyššie tržby ako minulý rok a aj pred dvoma rokmi zaznamenali hypermarkety aj zásielkový a internetový predaj.

Do rastu sa dostala väčšina odvetví maloobchodu, ktoré v rovnakom období minulého roka zaznamenali výrazné prepady, v porovnaní s májom roku 2019 však už presiahli jeho úroveň alebo sa predkovidovej úrovni už priblížili. V máji 2021 najvýznam­nejšie vzrástli tržby predajcom ostatného tovaru v špecializovaných predajniach, ktoré okrem iného zahŕňajú predaj obuvi, textilu a drogérie, presiahli úroveň minulého roka rastom o 24,5 percenta. Úroveň roka 2019 síce nedosiahli, ale výraznejšie sa jej priblížili. Rovnaká situácia bola v špecializovaných predajniach s pohonnými látkami, tržby vzrástli o 17,5 percenta, objemom sa takmer vyrovnali predkovidovému máju 2019.

Vianoce, nákupy, OC, obchodné centrum, Eurovea, Čítajte viac Majitelia predajní sú rukojemníkmi štátneho rozpočtu, upozorňuje Iniciatíva slovenských maloobchodníkov

Celkový rast májových tržieb výrazne podporili aj medziročne vyššie tržby o 22,9 percenta v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov, ktorý zahŕňa aj zásielkový a internetový predaj, čím prekonali úroveň roka 2019 o viac ako 15 percent. Rovnako rástli aj tržby v podielovo najvplyvnejšej činnosti, v nešpecializo­vaných predajniach, teda hyper a supermarkety, o 1,4 percenta. Tým prevýšili úroveň mája 2019 o takmer 9 percent. Tržby v maloobchode v špecializovaných predajniach pre domácnosť boli vyššie o 11,8 percenta, v porovnaní s májom 2019 vzrástli o viac ako pätinu.

Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel dosiahli oproti minulému roku rast o 47,9 percenta. Priaznivo sa vyvíjali tržby vo veľkoobchode, májový rast bol o 28 percent. Oproti prepadom v minulom roku rástli tržby v ubytovaní o 40,7 percenta, výraznejšie sa zvýšili aj v reštauráciách a pohostinstvách o 13,7 percenta. Naďalej sú však pod úrovňou spred dvoch rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #tržby #nakupovanie