Aliancii OPEC+ sa nepodarilo dosiahnuť dohodu o produkčných kvótach ropy

Členom aliancie OPEC+, ktorá združuje 23 najväčších svetových producentov ropy, sa ani po dvoch dňoch rokovaní nepodarilo v dosiahnuť dohodu o produkčných kvótach ropy od augusta. Skupina bude preto pokračovať v rozhovoroch na budúci týždeň.

04.07.2021 12:38
Ropa Foto: ,
Rokovania o ťažobných kvótach ropy sú zatiaľ v slepej uličke.
debata

Séria videokonferencií, ktoré sa začali vo štvrtok (1. 7.), zahŕňala rokovania 13 členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pod vedením Saudskej Arábie, po ktorom nasledovalo stretnutie spoločného technického výboru (JMMC) a nakoniec rokovania všetkých 23 členov aliancie OPEC+ na čele s Ruskom, druhým najväčším producentom ropy na svete.Vo vyhlásení OPEC+ v piatok neskoro večer bolo uvedené, že schôdza bola prerušená a znovu sa má obnoviť v pondelok o 15.00 h SELČ.

Hovorca ruskej vlády v piatok odmietol odpovedať na otázku, či aktuálna slepá ulička môže vyvolať podobnú krízu ako vlani na jar. Vtedy neúspech rokovaní o ťažobných kvótach pre rozdielne názory medzi Moskvou a Rijádom spôsobil, že sa ceny americkej ropy WTI prvýkrát v histórii prepadli do záporného teritória.

Väčšina členov aliancie pritom tento týždeň podporila návrh na zvýšenie dodávok ropy o 400 000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne od augusta do decembra 2021, aby uspokojili rastúci dopyt, Spojené arabské emiráty (SAE) však boli podľa delegátov proti.

Ropa / Ťažba / Čítajte viac Svetu hrozí nedostatok ropy kvôli tlaku na zelené energie, tvrdí šéf ropnej firmy

Limit pre ťažbu SAE sa totiž počíta z objemu ich produkcie v roku 2018, keď mali maximálnu kapacitu na úrovni 3,168 milióna barelov denne. Ale medzitým ich nové projekty prispeli k zvýšeniu maximálnej kapacity SAE na takmer 4 milióny barelov. Emiráty preto požadujú, aby sa táto nová kapacita brala do úvahy pri stanovení limitov a mohli tak dodávať viac ropy na trhy. Požadujú, aby sa ich limit zvýšil o približne 600 000 barelov denne na 3,8 milióna barelov/deň.

„Rokovania budú ťažké, pretože OPEC+ si uvedomuje, že ak bude SAE povolená produkcia na inom základe, ostatní členovia môžu protestovať,“ uviedla Louise Dicksonová zo spoločnosti Rystad.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC #ťažba ropy #OPEC+ #ťažobné kvóty