Ekonomika je v pohybe. Hodnota fúzií a akvizícií je na novom rekorde

Za tri mesiace do konca júna boli celosvetovo oznámené fúzie a akvizície v hodnote 1,5 bilióna dolárov. Ich počet by mal byť vysoký aj v lete.

03.07.2021 17:33
financie, porada, rokovanie, zápis, zákon, práca, Foto:
Fúzie a akvizície sa dostali na rekordnú úroveň a temto trend by mal pokračovať celé leto.
debata (2)

Hodnota fúzií a akvizícií vo svete vzrástla v 2. kvartáli tohto roka na nový rekord. Spoločnosti si totiž naďalej brali lacné úvery a hotovostné rezervy využívali na transakcie, od ktorých si sľubujú lepšiu pozíciu v postcovidovom sve­te.

Za tri mesiace do konca júna boli celosvetovo oznámené fúzie a akvizície v hodnote 1,5 bilióna dolárov (1,27 bilióna eur), informovala agentúra Reuters. To je najvyššia hodnota, aká bola v 2. kvartáli zaznamenaná, pričom je zároveň o 13 % vyššia než v 1. štvrťroku.

Ako uviedla šéfka oddelenia fúzií a akvizícií Citigroup pre Európu, Blízky východ a Afriku Alison Harding-Jonesová, „takéto firemné prostredie korporácie predtým nepoznali“ a „takto vysoká úroveň aktivity v oblasti fúzií a akvizícií sa dá očakávať aj počas leta“.

fertin Čítajte viac Philip Morris kupuje dánsku farmafirmu. Spojenie, kedysi temer nemožné

V USA sa objem fúzií/akvizícií v 2. štvrťroku tohto roka medziročne zvýšil o 440 % na 699 miliárd USD. Medziročný vývoj ovplyvnila pandemická situácia spred roka, keďže v 2. kvartáli 2020 sa pre prudké šírenie ochorenia COVID-19 ekonomická aktivita v Spojených štátoch prakticky zastavila.

K urýchleniu fúzií a akvizícií prispel aj americký prezident Joe Biden a jeho návrh na zvýšenie daní. Viaceré firmy sa preto poponáhľali, aby kontrakty uzatvorili ešte predtým, než na ne začne platiť vyššia daň.

financie, porada, rokovanie, zápis, zákon, práca, Čítajte viac Fúzie a akvizície ožívajú, podmienky si opäť určujú kupujúci

Objem fúzií/akvizícií výrazne vzrástol aj v oblasti Ázie a Tichomoria. V porovnaní s 2. štvrťrokom 2020 vyskočil o 104 % na 327 miliárd dolárov. Rast zaznamenala aj Európa, aj keď v porovnaní s USA a Áziou/Tichomorím miernejší. Objem fúzií a akvizícií dosiahol v 2. štvrťroku 293 miliárd USD, čo medziročne znamená rast o 50 %.

Najväčšie kontrakty zrealizovali firmy na domácich trhoch. Záujem o cezhraničné fúzie a akvizície totiž do veľkej miery ovplyvnil rastúci protekcionizmus a zvyšujúce sa geopolitické napätie medzi Čínou a Spojenými štátmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fúzie #akvizície #spájanie firiem