Tipos vyhral súd. Lemikonu nemusí nič platiť

Národná lotériová spoločnosť Tipos definitívne uspela v niekoľkoročnom spore proti cyperskej firme Lemikon. Nemusí jej nič platiť. Ústavný súd totiž podľa vyjadrení Tiposu odmietol sťažnosť spoločnosti Lemikon Limited na porušovanie práv .

01.07.2021 13:11
Tipos Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V rámci predbežného prerokovania Ústavný súd SR konštatoval, že je vylúčené, aby rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave a Najvyššieho súdu SR vydané v tomto spore porušovali práva cyperskej spoločnosti. Zároveň Ústavný súd uviedol, že niektoré otázky už v minulosti záväzne meritórne preskúmal a tak o niektorých tvrdeniach o porušení práv Lemikonu nemohlo byť opätovne rozhodnuté.

Po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR z roku 2019, ktorým bola žaloba Lemikonu voči Tiposu v celom rozsahu zamietnutá, a neúspešnom dovolaní Lemikon Limited, o ktorého odmietnutí rozhodol Najvyšší súd SR koncom roka 2020, ide v poradí už o tretie rozhodnutie potvrdzujúce, že nárok voči spoločnosti Tipos nie je opodstatnený a že práva Lemikonu ako strany konania neboli nijako poškodené.

Ide o dlhoročný spor. Spoločnosť Športka v roku 2000 zažalovala Tipos za neoprávnené používanie ochranných známok a know-how Športky, Šance a Matesu. V spore, v ktorom následne vystupoval v postavení žalobcu práve Lemikon Limited, išlo o zdržanie sa nekalosúťažného konania, náhradu škody, vydanie bezdôvodného obohatenia a poskytnutie primeraného zadosťučinenia. Žalovaná suma vo výške istiny predstavovala 33 mil. eur, pričom vzhľadom na dĺžku trvania sporu podstatným spôsobom narástlo aj samotné príslušenstvo.

„Kauza Lemikon je dlhoročná trauma našej firmy, z ktorej sa ešte dlho budeme reputačne spamätávať,“ vyjadril sa po rozhodnutí súdu predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Tipos Marek Kaňka.

Firma Tipos je obchodná spoločnosť so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu. Slovenská republika je ako akcionár zastúpená Ministerstvom financií SR. Spoločnosť vznikla na prelome rokov 1992 a 1993.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipos #Lemikon