Do normálu až za pár rokov. OSN povedala, kedy sa z krízy spamätá cestovný ruch

S plným zotavením turizmu organizácie nepočítajú skôr ako v roku 2023.

30.06.2021 11:26
Cyprus, bazén, dovolenka, more Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Medzinárodný turizmus bude tento rok pravdepodobne stagnovať, uviedla Organizácia Spojených národov (OSN), čo by mohlo znamenať straty za viac než 2 bilióny USD. Navyše, úplne zotavenie na predpandemickú úroveň neočakávajú skôr ako o dva roky.

Ako uviedli v najnovšej správe Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD) a Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO), počet zahraničných turistov vo svete by mal s výnimkou niektorých západných trhov v tomto roku stagnovať, čo môže viesť k stratám na úrovni 2,02 bilióna eur.

koronavírus, USA, cestovanie Čítajte viac Dovolenky idú ako teplé rožky. Dominujú európske destinácie, čo zmení cestovateľský semafor?

Zároveň dodali, že s plným zotavením turizmu organizácie nepočítajú skôr ako v roku 2023. Správa okrem toho uvádza, že na obnovenie dôvery a návrat do normálu v oblasti medzinárodného turizmu, od ktorého závisia najmä malé ostrovné štáty, bude nevyhnutná vakcinácia a covidové certifikáty.

V roku 2020 klesol počet zahraničných turistov vo svete oproti predpandemickému roku 2019 o 73 percent, čo podľa posledných odhadov viedlo k stratám v turizme a naň naviazaných sektoroch na úrovni 2,4 bilióna USD, uvádza sa v správe UNCTAD a UNWTO.

„Vyhliadky na tento rok nie sú o nič lepšie,” povedal Ralf Peters z analytického oddelenia UNCTAD. „Prvé tri mesiace roka boli opäť dosť zlé, ľudia príliš necestovali,” uviedol. Ako dodal, s určitým zotavením, aspoň v Severnej Amerike a Európe, sa počíta v 2. polroku, pričom organizácie vychádzajú najmä z tempa vakcinácie.

Správa UNCTAD a UNWTO stanovila tri scenáre vývoja pre rok 2021, podľa ktorých by počet zahraničných turistov vo svete mal klesnúť oproti predpandemickému roku 2019 o 63 percent až 75 percent.

Prípadné straty by tak dosiahli od 1,7 bilióna do 2,4 bilióna USD. Zorica Uroševičová z UNWTO povedala, že medzinárodný turizmus sa v súčasnosti vrátil o 30 rokov späť, čo ohrozuje živobytie obyvateľov vo viacerých krajinách.

Časom sa situácia zlepší, podľa Sandry Carvaovej z UNWTO však tempo zotavovania turizmu sa bude výrazne líšiť od oblasti k oblasti a od krajiny ku krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #pandémia #koronakríza