Cestovky čaká ešte horší rok ako vlani. Nebojte sa cestovania, odkazujú ľuďom

Pre zariadenia cestovného ruchu stále platia výrazné obmedzenia.

22.06.2021 18:11
Cyprus, hotel, more, pláž, dovolenka Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (2)

Ukazuje sa, že rok 2021 bude pre slovenský cestovný ruch ešte horší, ako bol vlaňajší. Uviedol to na brífingu prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák. Čerpanie služieb cestovného ruchu sa podľa neho bude kumulovať pravdepodobne do troch až štyroch týždňov tohto roka, najmä na prelome júla a augusta.

dovolenka, turistika, dovolenkar, tatry, strbske pleso Čítajte viac Dovolenka na Slovensku? Pripravte si tisíce eur

Stále platia obmedzenia

„Rok 2020 bol pre cestovný ruch určite najhorším rokom od samostatnosti Slovenka. Počet návštevníkov a prenocovaní klesol v porovnaní s obdobím pred pandémiou o viac ako 47 percent, čiže de facto na polovicu. To isté tvrdenie platí aj o tržbách,“ priblížil s tým, že sa napĺňajú predpovede o horšom roku ako bol ten vlaňajší.

„Údaje poukazujú na ešte výraznejší prepad aj návštevníkov, aj tržieb, a to aj napriek tomu, že opatrenia sa uvoľňujú,“ dodal. Zdôraznil, že pre zariadenia cestovného ruchu stále platia výrazné obmedzenia, ktoré limitujú, či už počty návštevníkov, alebo obmedzujú iným spôsobom podnikanie v cestovnom ruchu.

Pripomenul zároveň, že sektor cestovného ruchu v SR pre pandémiu stratil už viac ako 40.000 pracovníkov. „Bohužiaľ, musíme konštatovať, že nedokážeme podstatnú časť odídených ľudí prilákať späť do sektora,“ spresnil.

turizmus, turista, les, prechádzka, hory, výlet Čítajte viac Namiesto 10 miliónov eur jeden. Tak má vyzerať veľká schéma pomoci pre cestovný ruch

Cestovky: Nebojte sa dovolenkovať

Hitom tohtoročnej letnej turistickej sezóny bude Grécko a jeho ostrovy. Myslí si to Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Cestovania sa podľa neho netreba báť, odporúča cestovať do zahraničia zo slovenských letísk, uviedol v utorok na tlačovej konferencii na bratislavskom letisku.

„Pravdou je, že najviac peňazí našich ľudí je v tureckých hoteloch. To sú tie peniaze, ktoré si ľudia vlani zaplatili v rámci akcií tzv. first moment. Krajiny ako Maďarsko, Poľsko a Rumunsko majú s Tureckom uzatvorené bilaterálne zmluvy o voľnom pohybe osôb. Slovensko zatiaľ takúto dohodu nemá,“ doplnil Mikuláš Milko, šéf cestovnej kancelárie Hydrotour.

Nie rúško, ale respirátor

Na základe nariadenia hygienika rezortu vnútra je potrebné mať v priestoroch slovenských letísk prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, pripomenula hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava (BTS) Veronika Demovičová.

„Dôležitou vecou je tiež, že cestujúci často nespĺňajú vstupné podmienky krajín, do ktorých letia, a to najmä nemajú vyplnené formuláre na webovej stránke. To spôsobuje, že takýto cestujúci z letiska neodletia,“ doplnila.

Dodala, že cestujúci lietadlom by mali samozrejme dodržiavať hygienické opatrenia, ako sú odstupy, používanie respirátorov, či realizovať platby bezkontaktne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #cestovné kancelárie