Veľké poisťovne utekajú z prísneho Slovenska. Chcú tu pôsobiť len ako pobočky

Poisťovne Generali a Uniqa nechcú slovenskú licenciu. V krajine chcú pôsobiť len ako pobočky zahraničnej poisťovne.

18.06.2021 15:34
UNIQA, pr clanok, reklama, nepouzivat
Poisťovňa Uniqa.
debata (5)

Prísna regulácia či vysoké daňovo-odvodové zaťaženie? Portál Finsider prišiel s informáciou, že poisťovne Generali a Uniqa sa chystajú svoje podnikanie dostať pod reguláciu Českej republiky. Slovenskú licenciu tak vrátia a budú pôsobiť len ako pobočky poisťovne z iného členského štátu Európskej únie. Poisťovacie domy to robia vo všeobecnosti kvôli regulácii a vysokému daňovo-odvodovému zaťaženiu. Spravidla to robia predajom, a teda zlúčením dvoch poisťovní do jednej.

153631 51727806 Čítajte viac Uniqa dokončila prevzatie poisťovne Axa. Preberá jej klientov

Uniqa poisťovňa využila príležitosť prejsť v prípade licencie a regulácie pod Českú republiku zavŕšením fúzie s poisťovňou Axa. V praxi by tak mala zaniknúť slovenská Uniqa, AXA životní pojišťovna a AXA pojišťovna a ich nástupníckou spoločnosťou bude česká Uniqa pojišťovna. V prípade Generali poisťovne tento krok potvrdili Finsideru tri na sebe nezávislé zdroje. Po novom by tak mala poisťovňa spadať pod Generali Českú pojišťovnu.

Tento krok ale môže byť podľa slovenského regulátora poisťovacích domov, Národnej banky Slovenska (NBS), problematické. „Ak sa s takouto zahraničnou poisťovňou niečo stane, zodpovedá za ňu jej domáci dohľad a postupuje sa podľa pravidiel domovského štátu. Slovenskí klienti v takom prípade môžu mať sťaženú komunikáciu do zahraničia,“ vysvetlil portálu Finsider hovorca NBS Peter Majer. Môže ísť napríklad o prihlasovanie ich pohľadávok.

Centrálnej banke sa tiež nepáči, že nebude mať všetky poisťovne pod kontrolou. Svoju obavu komentovala aj májovej Správe o finančnej stabilite. „NBS má minimum informácií o pôsobení pobočiek, a preto nemôže ani informovať verejnosť o možných rizikách,“ Vysvetlila NBS s tým, že niektoré pobočky poisťovní výkaz raz ročne. Ostatné zase vôbec žiadne údaje.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Generali #licencia #Uniqa