Rodové rozdiely v investovaní sa vyrovnávajú podľa analytikov veľmi pomaly

Rozdiely medzi ženami a mužmi sa v mnohých oblastiach vyrovnávajú. Správa Svetového ekonomického fóra z roku 2021 však uvádza, že rodové rozdiely v pracovnej participácii a v rovnosti príležitostí boli doteraz prekonané len na 58 percent. Odborníci odhadujú, že môže trvať až 267 rokov, kým sa tento rozdiel vyrovná úplne. Možno to podľa analytikov Saxo Bank vysvetliť horšími šancami na trhu práce, ktorú ešte znásobuje rozdiel v mzdách medzi ženami a mužmi na rovnakej pozícii. Ten je v súčasnosti celosvetovo na úrovni až 37 percent.

18.06.2021 14:19
peniaze, investovanie, úspory, vklad Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ženy síce dokážu ušetriť viac ako muži, avšak rozdiel je len malý. Podľa prieskumu spoločnosti Fidelity si ženy odkladajú bokom zhruba deväť percent ročného platu a muži 8,6 percenta. Príčinou rozdielu v majetku mužov a žien je tak podľa analytikov Saxo Bank skutočne najmä odlišná výška miezd a účasť na pracovnom trhu.

Navyše, s ušetrenými peniazmi ženy narábajú podľa analytikov oveľa menej produktívne. Ukladajú si peniaze na sporiacich účtoch, kde je priemerný úrok blízky nule. Muži však viac investujú. Priemerné zhodnotenie akciových trhov dosahuje zhruba 10 percent ročne. „Ženy svojou neúčasťou na finančnom trhu strácajú príležitosť získať kontrolu nad svojou finančnou budúcnosťou,“ poukazujú analytici Saxo Bank.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #rodová nerovnosť