Veľké zmeny v Pente. Haščák previedol svoj podiel na manželku a synov, končí aj ďalší spoluzakladateľ

V investičnej skupine Penta Investments sa mení vlastnícka štruktúra. Jaroslav Haščák svoj podiel v skupine previedol do zvereneckých fondov, ktorého beneficientami sú je manželka a ich dvaja maloletí synovia. Penta tiež potvrdila, že na konci tohto roka z nej odíde tretí najväčší podielnik Jozef Oravkin.

15.06.2021 10:40
Jaroslav Haščák Foto:
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.
debata (19)

Haščák svoje majetové práve previedol do takzvaného trustu pod názvom T69, svěřenský fond. „Trust T69, svěřenský fond sa tak už stal súčasťou vlastníckej štruktúry fondu (Limited Partnerov) investičnej skupiny Penta,“ informuje vedenie skupiny v tlačovej správe. Tento krok bol podľa Penty dlhodobo plánovaný. Haščák sa vzdal všetkých manažérskych funkcii v skupine ešte začiatkom decembra minulého roka.

Urobil tak po potom ako ho mal policajný vyšetrovateľ obviniť z korupcie a legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Spoluzakladateľ Penty bol aj vo väzbe, z ktorej ho neskôr prepustili. Z manažérskej štruktúry skupiny vypadol zhruba vo februári tohto roka. Podľa medializovaných informácií jeho podiel vo firme činí zhruba 40 percent.

Penta Čítajte viac Penta predáva nemocnice. Väčšiu časť z tohto biznisu si chce nechať

Oravkin po odchode zároveň prestane vykonávať aj všetky manažérske kompetencie a skupina mu bude jeho podiel vyplácať postupne v nasledujúcich piatich rokoch. „Na konci roka 2021 odíde z osobných dôvodov z pozície Limited Partnera Penty Jozef Oravkin, ktorý zároveň prestane vykonávať aj všetky manažérske kompetencie v skupine Penta,“ informuje vedenie.

Jeho podiel v spoločnosti má byť iba desatinový. Aj on je jedným zo spoluzakladateľov Penty, venoval sa projektom ako reštrukturalizácia ZSNP či Slovalco. Stál za environmentálnym projektom rekultivácie kalového poľa v Žiari nad Hornom a riadil vstup Penty do bankového sektoru. Riadil vstup Penty do bankového sektoru a od roku 2005 sa začal dominantne venovať investíciám do Real Estate, predovšetkým na Slovensku, neskôr aj v Poľsku, napísala o Oravkinovi skupina v stanovisku.

Vo vedení stále zostáva jediný zo spoluzakladateľov a to Marek Dospiva. O prechode do zvereneckých fondov uvažujú aj ďalší spolumajitelia Penty. Finančná skupina pôsobí najmä v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Skupina pôsobí v desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave alebo Varšave.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Jaroslav Haščák #podiel