Nedostatok súčiastok začínajú pociťovať aj strojárske či elektrotechnické firmy

Negatívne dopady plynúce z nedostatku dôležitých súčiastok alebo vysokých cien niektorých vstupov začínajú pociťovať aj firmy zo strojárskeho a elektrotechnického priemyslu.

13.06.2021 12:09
práca, robotníci, stroj Foto:
Absencia komponentov dokonca spôsobila prerušenie výroby automobiliek na Slovensku.
debata

Ako potvrdil prezident Asociácie strojárskeho a elektrotechnického priemyslu Jozef Špirko, problémy spôsobujú aj oneskorenia dodávok a výpadky v rámci dodávateľsko-odberateľského reťazca.

Doteraz sa pritom na Slovensku v súvislosti s celosvetovým nedostatkom čipov spomínali najmä problémy automotive sektora. Absencia komponentov dokonca spôsobila prerušenie výroby automobiliek na Slovensku.

Volkswagen ID.4 First Edition (2021) Čítajte aj Volkswagen potvrdil čiastočné odstavenie výroby. Automobilka nemá čipy

„Aj keď zatiaľ okrem medializovaných problémov spôsobených výpadkami dodávok mikroprocesorov nemáme informácie o nejakom zásadnom prerušení výroby, do budúcna nemožno vylúčiť aj výraznejšie problémy," uviedol k ďalšieho vývoju Špirko. Podniky sa podľa neho v rámci možností snažia vplyv na zákazníkov manažovať dennodennou komunikáciou s dodávateľmi a ďalšími internými opatreniami. Keďže však podnikajú na vysoko konkurenčnom medzinárodnom trhu, možnosť zvyšovať ceny tovarov a služieb je veľmi obmedzená.

Štát by pritom podľa predstaviteľov strojárskeho a elektrotechnického priemyslu nemal podnikom pomáhať iba rôznymi dotačno-podpornými schémami. Mal by sa snažiť naďalej zlepšovať podnikateľské prostredie, znižovať administratívne a iné zaťaženie podnikania, upraviť daňovo-odvodové zaťaženie, znižovať vysoké ceny energií a spružňovať pracovnoprávnu legislatívu.

Asociácia strojárskeho a elektrotechnického priemyslu združuje priemyselné podniky pôsobiace v sektore strojárskeho a elektrotechnického priemyslu. Aktuálne zastupuje 27 významných spoločností, ktoré spolu zamestnávajú približne 20-tisíc zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #súčiastky #strojárstvo #elektrotechnika #čipová kríza