BMW pre nedostatok čipov obmedzuje produkciu v najväčšom európskom závode

BMW pre nedostatok čipov obmedzí produkciu vo svojom najväčšom európskom závode Dingolfing. Od budúceho pondelka 14. júna sa bude v závode 1 týždeň vyrábať len na jednu zmenu namiesto dvoch, uviedla v stredu hovorkyňa koncernu.

09.06.2021 12:18
BMW i4 - 2021 Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Od konca apríla sa už zrušili niektoré zmeny v závodoch BMW v Regensburgu a Oxforde rovnako ako u zmluvného výrobcu Nedcar. Teraz chýbajú čipy pre komponenty do veľkých modelov BMW, uviedla hovorkyňa. Globálny nedostatok čipov aktuálne vyžaduje pri zaobstarávaní a produkcii „denne aktualizované plánovanie“.

V závode v Dingolfingu sa vyrábajú vozidlá modelových radov 5 až 8, elektrické pohony a čoskoro aj elektromobil iX. Zatiaľ nie je stanovené, koľkých z približne 17.000 zamestnancov závodu sa výpadok druhej zmeny dotkne.

Z dôvodu nedostatku čipov sa v roku 2021 môže po celom svete vyrobiť o 3,9 milióna áut menej, odhaduje poradenská firma Alix Partners.

Predstavenstvo BMW v máji uviedlo, že pre nedostatok polovodičov a zdražovanie surovín počíta „s volatilnejším druhým polrokom“. Šéf koncernu Oliver Zipse očakáva, že nedostatok čipov môže trvať až dva roky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #čipy do áut