Matovič zachraňuje cestovky. Vláda schválila pôžičky na vrátenie záloh na zájazdy

Cestovné kancelárie dostanú možnosť využiť pôžičky, aby zvládali vy platiť klientov, čo sa rozhodli nevyužiť náhradný zájazd. Hovorí o tom návrh o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý dnes schválila vláda. Parlament ho má riešiť v skrátenom legislatívnom konaní.

09.06.2021 11:03 , aktualizované: 13:25
debata (2)

Do konca augusta má totiž uplynúť termín pre cestovné kancelárie na dohodu s dovolenkármi o náhradných zájazdoch. Ak sa dovtedy nedohodnú, cestovky musia vrátiť zaplatené zálohy. A to v plnej výške. Hovorí o tom novela zákona o zájazdoch z minulého roka.

V súčasnej dobe sa odhaduje, že 82 percent cestovných kancelárií musí vyplatiť zálohové platby viac než 200 000 klientom. Podľa prepočtov ministerstva ide celkovo o 60 miliónov eur v zaplatených zálohách.

Návrh hodnotí minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), pod ktorého spadá i cestovný ruch, pozitívne. „Vnímam to ako jasný signál ako zachrániť cestovné kancelárie, ktoré nemajú peniaze na to, aby predplatené zájazdy preplácali zo svojho,“ povedal po rokovaní vlády.

Návratná finančná výpomoc má pomôcť cestovkám preklenúť časové obdobie aktuálneho nedostatku peňazí na vrátenie záloh klientom za stornované zájazdy. Prípadne na zaplatenie nových záloh na novozazmluvnené hotely v iných destináciách, ako boli pôvodne zazmluvnené. A to v prípade, že sa dohodli s klientmi na náhradných zájazdoch do iných destinácií.

„Na základe toho bude možné tieto návratné finančné výpomoci postupne, ale aj parciálne cez predčasné splátky reálne splácať,“ vysvetľuje Matovičov rezort v dôvodovej správe k návrhu. Návratná finančná výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Poskytnutie návratnej finančnej výpomoci nebude mať vplyv na rozpočet verejnej správy vzhľadom k tomu, že pôjde o návratnú pomoc zo štátnych finančných aktív, vysvetľuje ministerstvo financií.

Návrhom zákona sa zároveň ako opatrenie na zmiernenie následkov núdzového stavu, ktorým sa obmedzili možnosti realizovania viacerých aktivít vrátane použitia podielu zaplatenej dane, rieši posun lehoty pre použitie prostriedkov z asignácie 2 percent zo zaplatenej dane z príjmov za rok 2019 o jeden kalendárny rok, to znamená až do konca roka 2022. Ani to nebude mať podľa rezortu financií vplyv na štátnu kasu.

Najťažší rok pre cestovné kancelárie

Minimum dovoleniek i tržieb. Taký bol rok 2020 pre cestovné kancelárie i agentúry. Pandémia vzala väčšine z nich vlani 88 percent klientov a až 87 percent tržieb. Informoval o tom Štatistický úrad. Do zahraničia vycestovalo v minulom roku cez cestovky iba 51-tisíc ľudí, v roku 2019 ich bolo 692-tisíc.

Za všetkým je pandémia a protipandemické obmedzenia. „Kým v roku 2019 organizovane cestovalo 1,1 milióna osôb, v minulom roku to bolo už len takmer 128-tisíc osôb, čo predstavuje 88-percentný medziročný prepad,“ informujú štatistici. Dole išli i tržby. Kým pred pandémiou boli na úrovni 749 miliónov eur. V minulom roku sa prepadli na 99 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie