Mimovládka Oxfam: Z globálnej minimálnej dane pre firmy budú ťažiť najmä bohaté štáty

Mimovládne organizácie skritizovali dohodu zástupcov siedmich najvyspelejších ekonomík (G7) o globálnej minimálnej firemnej dani. Podľa nich z toho budú profitovať najmä bohaté štáty na úkor chudobnejších.

07.06.2021 18:59
Nemecko Berlín EÚ summit Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (3)

Ministri financií skupiny G7 cez víkend podporili zavedenie celosvetovej firemnej dane minimálne na úrovni 15 %. Dohoda by mala byť základom pre globálnu dohodu a mala by ukončiť závody medzi štátmi, ktoré v snahe prilákať veľké koncerny často extrémne znižovali firemné dane a ponúkali im daňové výnimky.

Mimovládna organizácia Oxfam a sieť mimovládnych organizácií Eurodad na dohodu ministrov financií G7 reagovali, že to bude znamenať najmä väčší objem financií pre domovské štáty nadnárodných spoločností, ktorými sú najmä USA a Európska únia. Pre chudobné krajiny, v ktorých nadnárodné koncerny rovnako pôsobia, veľa nezostane.

„Skupina G7 je malý klub bohatých a vplyvných krajín,“ citovala Tove Rydingovú zo siete Eurodad agentúra Reuters. „Vypracovali dohodu, z ktorej budú profitovať najmä oni,“ dodala. Rovnaký názor má aj Christian Hallum, daňový expert z organizácie Oxfam. „Je to jednoznačne nasmerované v prospech bohatých a neférové voči chudobným,“ uviedol s tým, že takáto dohoda povedie „k masívnemu transferu peňazí do bohatých krajín“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #G7