Slovenská inovačná agentúra vyhlásila verejné obstarávanie na zabezpečenie vodíkových vozidiel

Nové vozidlá na vodíkový pohon majú byť spolufinancované z európskych zdrojov a budú slúžiť na odborno-prezentačné účely. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vyhlásila verejné obstarávanie na zabezpečenie vodíkových dopravných prostriedkov.

07.06.2021 10:45
vodík, auto, tankovanie, vodíkový pohon Foto:
Automobil pri čerpacej stanici s vodíkom.
debata (1)

Nové vozidlá na vodíkový pohon majú byť spolufinancované z európskych zdrojov a budú slúžiť na odborno-prezentačné účely. Ako informuje agentúra, obstarať chce jeden mestský či prímestský autobus na prepravu 30 a viac osôb a tiež minimálne tri až šesť osobných motorových áut s vodíkovým pohonom, vrátane jedného určeného na jazdu na nespevnených povrchoch a vozidla s karosériou typu pick-up.

„Od začiatku je pre nás veľmi dôležité, aby celý proces verejného obstarávania bol maximálne transparentný a vysoko odborný. Aj preto sme začali s prípravnými trhovými konzultáciami, ktoré prebiehali v októbri minulého roka. Zúčastnili sa ich subjekty, ktoré sa venujú vodíkovým technológiám, takže na základe získaných informácií sme mohli čo najpresnejšie stanoviť finálny opis predmetu zákazky a určiť požiadavky a kritériá na vyhodnotenie ponúk,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš. Keďže na Slovensku nie je vybudovaná sieť čerpacích staníc na vodík, agentúra pripravuje aj samostatnú verejnú súťaž aj na ich zabezpečenie. Vyhlásiť ju plánuje už čoskoro.

Slovenská inovačná a energetická agentúra je štátnou príspevkovou organizáciou, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo hospodárstva SR. Poskytuje špecializované činnosti v oblasti energetiky a inovácií, pôsobí ako sprostredkovateľský orgán a implementačná agentúra pre štrukturálne fondy Európskej únie a zároveň plní úlohy technologickej agentúry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vodík #vodíkové autá #vodíková čerpacia stanica