Ministri financií G7 sa dohodli na globálnej minimálnej dani pre firmy

Skupina najvyspelejších krajín sveta G7 uzavrela prelomovú dohodu.

05.06.2021 16:18
Británia Raab ministri G7 schôdzka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Jej cieľom je zaplátanie právnych daňových medzier, ktoré využívajú niektoré veľké nadnárodné koncerny. G7 podporí minimálnu globálnu daňovú sadzbu pre firmy vo výške 15 percent a prijme opatrenia, ktoré zabezpečia, že firmy budú platiť dane v krajinách, kde podnikajú.

„S radosťou oznamujem, že ministri financií G7 dnes po rokoch diskusií dosiahli historickú dohodu týkajúcu sa reformy globálneho daňového systému, aby ho prispôsobili pre globálnu digitálnu éru,“ uviedol britský minister financií Rishi Sunak. Dodal, že reforma má zabezpečiť férovosť zdaňovania firiem, to znamená, aby firmy platili spravodlivé dane na správnych miestach.

Google Čítajte viac EÚ je pripravená zaviesť aj sama digitálnu daň, ak sa nedosiahne globálna dohoda

Dohoda by mala byť základom pre globálnu dohodu a mala by ukončiť závody medzi štátmi, ktoré v snahe prilákať veľké koncerny často extrémne znižovali firemné dane a ponúkali im daňové výnimky. To spôsobilo, že im v rozpočtoch chýbajú stovky miliárd dolárov, ktoré teraz potrebujú na splatenie obrovských výdavkov použitých na stimuláciu ekonomík počas koronakrízy.

Ministri financií G7 sa naživo stretli v Londýne prvýkrát od začiatku pandémie ochorenia COVID-19. Podľa kópie finálnej dohody, ktorú má k dispozícii agentúra Reuters, ministri financií G7 sa zaviazali k presadeniu minimálnej daňovej sadzby pre firmy vo výške 15 percent a k dosiahnutiu spravodlivého riešenia týkajúceho distribúcie daňových práv pri zdaňovaní veľkých nadnárodných spoločností.

Ministri sa tiež dohodli, že prijmú opatrenia na väčšiu štandardizáciu pri deklarácii ekologických vplyvov firiem, aby sa mohli investori ľahšie rozhodovať, či ich budú financovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #globálna daň pre firmy