Ceny elektriny stúpnu. Priplatia si najmä firmy a podnikatelia

Zdraženie medziročne presahuje úroveň 40 percent. Ide o ceny platné pre rok 2022.

04.06.2021 09:19
Kalifornia / elektrina / Foto:
Ilustračný obrázok.
debata (4)

Kým začiatkom júna 2020 sa elektrina na pražskej burze predávala za necelých 48 eur za megawatthodinu (MWh) v prípade dodávok v základnom pásme (tzv. base load), tento rok atakuje hranicu 70 eur a v máji ju dokonca prekonala. Ešte drahšia je elektrina v špičke (peak load), kde ceny z úrovne tesne nad 60 eur pred rokom dokázali prelomiť 80-eurovú hranicu.

Texas, ťažba, priemysel, Čítajte viac Znížte ceny energií a daňovo-odvodové zaťaženie práce, vyzýva vládu Klub 500

Bude málo elektriny?

„Za týmto vývojom stojí oživenie dopytu, ku ktorému došlo po oslabení vplyvov pandémie COVID-19 na ekonomiku. Navyše, hovoríme tu o cenách pre rok 2022. A od toho sa očakáva, že bude lepší než ten súčasný,“ vysvetľuje portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič s tým, že trhy sa spoliehajú na očkovanie a zvládnutie ďalšej vlny pandémie.

Podľa Semriča tak rastie dopyt nielen po energiách, ale aj po emisných povolenkách, ktoré majú na ich ceny taktiež vplyv. Keď k tomuto stavu pripočítame aj plán Nemecka odstaviť v budúcom roku jadrové elektrárne, sú na mieste obavy, či bude elektriny na trhu dostatok. A to tlačí jej ceny nahor, dodal portfólio manažér spoločnosti Magna Energia.

Táto správa podľa jeho slov nie je príjemná predovšetkým pre firemných odberateľov, ktorých spotreba je vysoká a náklady na energie tvoria podstatnú časť ich výdavkov.

Nestačí len čakať

Mnohé spoločnosti sú finančne vyčerpané pandemickým obdobím, preto sa chcú vyšším cenám elektriny vyhnúť napríklad aj tým, že dúfajú v ich korekciu a s uzatváraním nových zmlúv čakajú na neskoršie obdobie. „Táto taktika sa nemusí vyplatiť. Ceny totiž môžu ku koncu roka ešte stúpnuť. Na trhu chýbajú signály, ktoré by mohli priniesť zmenu trendu,“ upozorňuje Semrič.

Potvrdila to aj aukcia emisných povoleniek Veľkou Britániou 2. júna, kedy ich ceny stagnovali. K výraznej korekcii smerom nadol nakoniec nedošlo. Ak dopyt po elektrine na konci roka kvôli oneskorenému uzatváraniu zmlúv výraznejšie stúpne, pri obmedzenej ponuke to bude znamenať ďalší tlak na rast cien, dodal Semrič.

Vyčkávacia taktika preto podľa neho nemusí viesť k úsporám. Rovnako k nim neviedla ani vlani, keď mnohí firemní odberatelia nepočúvli odporúčania a nezazmluvnili si dodávky elektriny za „pandemické ceny“ na dlhšie obdobie.

dom, peniaze, mince, bankovky, euro, financie Čítajte viac Elektrina i plyn na burzách dražejú. Aké budú ceny od januára?

Ako stlmiť nárast

Práve viacročné kontrakty môžu byť, predovšetkým z hľadiska firemného cash flow, riešením i dnes. Cena elektriny na roky 2023 a 2024 je totiž nižšia, než tá na rok budúci. Dlhodobejší kontrakt s fixnou cenou na trojročné obdobie dokáže tieto cenové rozdiely vyrovnať. A teda, dodávateľ môže zákazníkovi ponúknuť aj na rok 2022 priaznivejšiu cenu, keďže rozdiel oproti vyššej burzovej cene mu vyrovnajú lacnejšie energie v nasledujúcich rokoch.

„Takto dokáže dodávateľ svojho klienta prostredníctvom nižších cien v roku 2022 akoby úverovať. Ten vďaka tomu získa stabilnejšie ceny na dlhšie obdobie a nárast výdavkov na elektrinu nebude taký prudký, než v prípade jednoročného kontraktu. Preto klientom odporúčame, aby zvážili aj túto možnosť,“ hovorí Semrič.

Ďalším spôsobom, ako udržať svoje výdavky na energie pod kontrolou, je výroba elektriny vo vlastnej réžii z obnoviteľných zdrojov. Vďaka fotovoltaickým panelom môže spoločnosť znížiť svoju spotrebu v hodinách energetickej špičky a prebytočnú (napríklad víkendovú) produkciu požičať dodávateľovi, ktorý mu ju vráti počas pracovného dňa.

Práve aktívny prístup k vlastnej spotrebe energií dokáže podnikom ušetriť najviac peňazí. Preto je vhodné, aby si každý preveril, aké možnosti má a čo mu ponúka jeho dodávateľ. Samotná cena elektriny ako komodity sa už v dnešnej dobe medzi dodávateľmi výrazne nelíši a rozdiely sa pohybujú rádovo v centoch. Iné sú však doplnkové služby a servis, ktoré môžu viesť k úsporám.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #energie #elektrina #podnikatelia #ceny elektriny