Zamestnanci strojárskej spoločnosti v Beluši odhlasovali ostrý štrajk

Zamestnanci strojárskej spoločnosti Booster Precision Components v obci Beluša v Púchovskom okrese odhlasovali vstup do ostrého štrajku. TASR o tom informoval predseda Základnej organizácie (ZO) OZ KOVO Považské strojárne Pavol Šujak.

01.06.2021 11:43
debata

„Urobili sme posledný ústretový krok a ešte predtým, ako sa vyhlási ostrý štrajk, sme oslovili listom zamestnávateľa s ponukou rokovania na piatok (4. 6.). Zákon nám to síce neukladá, ale napriek tomu sme ho informovali o výsledku hlasovania. V piatok sa teda rozhodne, či štrajk bude alebo nebude,“ uviedol Šujak s tým, že za vyhlásenie ostrého štrajku sa vyjadrilo 88,9 percenta hlasujúcich zamestnancov spoločnosti.

Výbor ZO OZ KOVO Považské strojárne schválil vyhlásenie štrajkovej pohotovosti vo firme s 220 kmeňovými zamestnancami a 70 agentúrnymi zamestnancami od 11. mája.

Dôvodmi sporu boli najmä zvýšenie základných miezd, kritériá na vyplatenie variabilnej zložky mzdy, motivačný bonus a 13. a 14. plat. K dohode nedošlo ani na stretnutí 13. mája, ktoré sa uskutočnilo na podnet odborovej organizácie a s cieľom prerokovať návrh sprostredkovateľa. Reštriktívne opatrenia zamestnávateľa znamenajú pre zamestnancov zníženie mzdy v priemere o 170 eur mesačne oproti roku 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #zvýšenie miezd