Sulík ďalej znižuje byrokraciu. Každé nové pravidlo, nahradí úľava v rovnakej výške

Kedy budú schválené opatrenia z druhého kilečka? O tom ako to vyzerá s druhým protibyrokratickým balíčkom informoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec na tlačovej konferencii s názvom „1in-2out: Šetríme čas aj financie“.

01.06.2021 13:07 , aktualizované: 13:35
debata (10)

Dnešok je tak podľa Sulíka sviatok debyrokratizácie a deregulácie. „Normy väčšinou vymýšľajú úradníci, ktorí nemajú dostatočne dobré skúsenosti s reálnym životom. Náš svet je tak preregulovaný,“ upozornil minister hospodárstva. Množstvo platných pravidiel je totiž podľa neho zbytočných.

Po novom tak každé nové pravidlo vykompenzuje úľava v rovnakej výške, vysvetlil Sulík. Od budúceho roka až dve. Z dlhodobého hľadiska tak bude množstvo byrokratickej záťaže klesať. Sulík si od opatrenia sľubuje i vylepšenie pozície Slovenska v rebríčkoch kvality podnikateľského prostredia.

Jedno za jedno, budúci rok až dve

„Od 1. júna bude mať ministerstvo povinnosť ak zvýši náklad podnikania, tak má povinnosť ju znížiť,“ povedal Oravec. Ide o opatrenie s pracovným názvom „ 1in-2out“. Zatiaľ to má fungovať bez sankcií. Pričom v budúcom roku, by už jedno zvýšenie byrokratickej záťaže mali vykompenzovať dve opatrenia, čo ubudnú. Opatrenie sa vzťahuje na všetky ministerstva a ďalších 20 úradov.

Ako príklad uviedol Oravec formulár Finančnej správy, ktorý zaberie 5 minút. Bude však musieť byť prerátaný na rok a počet zamestnancov. V prípade ak firmu zaťaží vo výške 24 miliónov eur ročne, bude musieť firma získať úľavu v rovnakej výške. V budúcom roku až do sumy 48 miliónov eur.

Podľa Oravca ide o nepriamy stimul pre ekonomiku. Podobné opatrenie vo Veľkej Británii zavedené v rokoch 2011 až 2015 znížilo nálady podnikania o 2,3 miliárd libier ročne. V Nemecku to za roky 2015 až 2018 znamenalo úsporu vyše dve miliardy eur. „Na Slovensku by malo ísť o zníženie administratívnej záťaže o stovky miliónov eur ročne,“ odhaduje Oravec.

Pravidlo, ktoré by pri každej novej byrokratickej záťaži podnikateľov zaväzovalo rezorty zrušiť dve predchádzajúce, spomínal Oravec ešte minulý rok. A to hneď po schválení prvého protibyrokratického balíčka z dielne ministerstva hospodárstva. Cieľom malo byť hlavne zjednodušenie podnikania a s ním spojenej administratívnej záťaže. Podľa Byrokratického indexu sa totiž firmy v roku 2020 zaoberali papierovačkami až 217 hodín, čo je skutočne neúmerné množstvo.

Kedy bude druhé kilečko?

Opatrenie súvisí s druhým kilečkom. Jeho 469 opatrení predstavil rezort hospodárstva ešte vlani. Opatrenia mali riešiť problémy podnikateľov od takpovediac kozmetických úprav ako zníženie frekvencie povinného umývania okien v prevádzkach či špeciálnej toalety len pre zamestnancov, až po sporné návrhy, ktoré nedali spávať hlavne odborárom. Kilečko totiž okrem zmien, ktoré sa už stihli pretaviť do novely Zákonníka práce, ako zrušenie záväznosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre firmy alebo koniec súbehu príplatkov za sviatky a víkendy, riešilo aj zrušenie povinnosti zamestnávateľa zabezpečiť zdravotné posúdenie zamestnanca pracujúceho v noci najmenej raz za rok, či zrušenie preventívnej prehliadky pred nástupom do práce.

Ďalšou z priorít je i bránenie vzniku ďalšej regulačnej záťaže. Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh pravidiel ako jednotnú metodiku posudzovania vplyvov na podnikateľské prostredie. Fungovať by to malo tak, že ak niektoré z ministerstiev zvýši záťaž na firmy o jedno euro, niekde bude musieť o jedno euro ubrať. V budúcom roku by to už malo byť o dve eurá. V dlhodobom horizonte by tak záťaž na podnikateľov mala klesať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #byrokracia #Kilečko 2 #Oravec