Čaputová si pozrela bratislavský závod VW. Automobilka oslavuje 30 rokov na Slovensku

Už je to 30 rokov, čo spoločnosť Volkswagen prišla na slovenský trh. Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila závod Volkswagen Slovakia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves.

31.05.2021 10:35 , aktualizované: 10:45
debata (182)
Video

Spoločnosť je to najväčší zamestnávateľ, prispievateľ do štátneho rozpočtu pokiaľ ide o dane a odvody, pripomenula prezidentka. Tá sa stretla osobne aj s niektorými zamestnancami. Tých má automobilka okolo 11-tisíc, pričom dve pätiny z nich tu pracujú už viac ako desať rokov.

V roku 2023 má prísť ďalšia veľká takmer miliardová investícia, ktorá podporí výrobu elektrických vozidiel. „Vznikne tu dve tisíc nových pracovných miest,“ povedala Čaputová. Do Bratislavy sa po vyše 30 rokoch vráti prvý model Volkswagen Passat a pribudne model ŠKODA Superb. Prezidentka pripomenula i dôležitosť ekologizácie automobilov a tým zvýšenie šance na splnenia klimatických záväzkov Slovenska.

zväčšiť Prezidentka Zuzana Čaputová prijala dar - hmyzí... Foto: Robert Hüttner, Pravda
volkswagen čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová prijala dar - hmyzí hotel v podobe dreveného auta od zamestnanca pri príležitosti návštevy závodu spoločnosti Volkswagen spojenej s 30. výročím jeho vzniku.

„Tridsaťročná história spoločnosti Volkswagen Slovakia je úspešným príbehom, za ktorým stoja tisícky zamestnancov. Viac ako 40 percent z nich nám je verných vyše 10 rokov, čo dokazuje stabilitu a spoľahlivosť podniku ako zamestnávateľa,“ povedal pri príležitosti tridsiateho výročia predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg.

Volkswagen Slovakia začínal v roku 1991 ako spoločnosť so stovkou zamestnancov v areáli bývalých Bratislavských automobilových závodov. V tom čase sa začal vyrábať prvý model značky Volkswagen na Slovensku – Volkswagen Passat. S príchodom nemeckej automobilky sa začal písať príbeh modernej automobilovej produkcie na Slovensku. V priebehu troch desaťročí sa Slovensko stalo krajinou s najvyšším počtom vyrobených vozidiel na obyvateľa.

Volkswagen Slovakia v súčasnosti produkuje v Bratislave 9 modelov piatich značiek a objem produkcie sa pohybuje na úrovni státisícov kusov ročne. Investície do výroby a infraštruktúry dosiahli doposiaľ celkovo 4,6 miliardy eur.

zväčšiť Prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy... Foto: Robert Hüttner
čaputová Volkswagen VW Prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy závodu spoločnosti Volkswagen, 31. mája 2021.

Medzi najväčšie investičné projekty, ktoré zabezpečili podniku dlhodobú perspektívu a zamestnanosť, patrí príchod SUV modelov do Bratislavy (štart produkcie 2002), investície do novej karosárne pre modely značiek Audi a Volkswagen (štart produkcie 2015) a výstavba karosárne a montážnej haly Porsche (štart produkcie 2017).

© Autorské práva vyhradené

182 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #narodeniny #VW #Zuzana Čaputová