Trnavská automobilka mala stopku už 40 výrobných zmien

Už na 40 výrobných zmenách od marca tohto roka musela trnavská automobilka Stellantis Slovakia zastaviť produkciu pre nedostatok polovodičových komponentov nevyhnutných na výrobu vozidiel. Informoval o tom TASR hovorca závodu Peter Švec. Podľa jeho slov je situácia naďalej veľmi nestabilná, neexistuje žiadna spoľahlivá prognóza na nasledujúce dni a týždne.

29.05.2021 14:05
debata

„Aktuálne autopriemysel čelí bezprecedentnej kríze závažného nedostatku týchto komponentov,“ konštatoval Švec. Ide podľa jeho vyjadrenia o priamy dosah pandémie ochorenia COVID-19. Spôsobuje dlhodobé výpadky produkcie u dodávateľov, to má vplyv na znižovanie ich zásob, narúša to fungujúci systém obvyklých logistických tokov a aktuálne sa premieta do nespoľahlivosti dodávok pre automobilky.

„V trnavskej automobilke sme v paradoxnej situácii, keď napriek trvajúcemu vysokému dopytu klientov po našich modeloch Peugeot 208, e-208 a Citroën C3 musíme obmedzovať ich produkciu pre nedostatok vstupných komponentov,“ konštatoval.

Krízový režim sa začal v Trnave v polovici marca. „Vtedy sme jednorazovo prišli o päť výrobných zmien. Rušiť sme museli sobotné nadčasové ranné zmeny. Na niekoľko zmien sme boli nútení zastaviť výrobu aj začiatkom mája,“ doplnil hovorca s tým, že naposledy celá automobilka stála od 17. do 27. mája. „Od soboty 29. mája sa vraciame do plnej produkcie,“ doplnil.
Za čas odstávok sú podľa Šveca zamestnanci automobilky v zmysle kolektívnej zmluvy platení 65 % priemerného zárobku.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Stellantis Trnava