Stavebné spoločnosti očakávajú v tomto roku pokles trhu stavebných prác o 1,7 percenta

Stavebné spoločnosti očakávajú v tomto roku pokles trhu stavebných prác o 1,7 percenta. V budúcom roku by podľa opýtaných riaditeľov stavebných spoločností mal rásť trh o 2,5 percenta. Tržby sa v tomto roku prepadnú o 0,2 percenta. V roku 2022 by mali vzrásť o 2 percent. Veľké spoločnosti očakávajú prepad tržieb o 1,3 percent v tomto roku. V roku 2022 predikujú rast tržieb o 2,7 percenta. Tržby malých firiem sa budú v tomto roku blížiť stagnácii, očakáva sa rast len o 0,4 percenta. V roku 2022 však očakávajú rast tržieb o 1,7 percenta. Vyplýva to z polročného štúdia slovenského stavebníctva, o ktorej informoval na online konferencii lídrov slovenského stavebníctva riaditeľ CEEC Research Michal Vacek.

27.05.2021 15:47
stavbár, robotník, stavba, muž Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Podľa štúdie veľké a malé firmy majú rozdielne očakávania ohľadom vývoja trhu. Kým veľké predikujú prepad trhu o 3,7 percenta v tomto roku a v roku 2022, naopak, očakávajú rast trhu o 2,9 percenta, tak malé firmy predikujú pre tento rok prepad trhu o 0,6 percenta. V nasledujúcom roku očakávajú rast trhu o 2,2 percenta. Kapacity firiem sú vyťažené na 75 percent. V druhom polroku tohto roka by malo vyťaženie kapacít mierne vzrásť, a to na 84 percent. Ako dodal Michal Vacek, v januári až marci 2021 bolo vydaných 400 oznámení o stavebnej zákazke, čo v porovnaní s minulým rokom predstavovalo rast o 43,9 percenta. Hodnota oznámení o stavebnej zákazke činila 499 miliónov eur a bol zaznamenaný jej medziročný pokles o 32 percent. Pre nadlimitné zákazky klesla hodnota o 70,2 percenta.

Podľa štátnej tajomníčky rezortu dopravy a výstavby Kataríny Brunckovej v porovnaní s inými sektormi stavebníctvo až tak výrazne zasiahnuté koronakrízou nebolo. Ako pripomenula, jej rezort sa snaží pomôcť stavebníctvu, a to aj prostredníctvom eurofondov či tých 700 miliónov eur, ktoré sú vyčlenené v pláne obnovy. Tam sú aj financie na obnovu budov. Bude podľa nej záležať na stavebnom trhu, ako aj na spolupráci verejného a súkromného sektoru, do akej miery sa spotrebujú tieto finančné zdroje. Verí, že k obnoveniu stavebníctva prispeje aj zmena legislatívy, a to čo sa týka stavebného zákona z dielne vicepremiéra Štefana Holého, ku ktorému medzirezortné pripomienkové konanie čoskoro končí. Pomôcť majú aj projekty v rámci obnovy železničnej infraštruktúry či výstavby a opráv ciest.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #prepad tržieb