Rokovania o bilaterálnych dohodách medzi EÚ a Švajčiarskom skončili krachom

Kolaps dialógu s EÚ by mohol mať značné následky na 8,5-miliónové Švajčiarsko, ktoré je obklopené krajinami únie.

26.05.2021 18:42
Švajčiarsko, vlajka, Foto: ,
Švajčiarsko má problém s prístupom Únie na svoj pracovný trh.
debata (6)

Dlhoročné rokovania medzi Švajčiarskom a Európskou úniou o balíku bilaterálnych dohôd sa skončili neúspechom. Švajčiarska vláda v stredu uviedla, že obe strany nedokázali dosiahnuť dohodu o kľúčových otázkach vrátane cezhraničného pohybu uchádzačov o zamestnanie.

Ako uviedol švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis, vláda tohto bohatého alpského štátu informovala predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o rozhodnutí odstúpiť od rozhovorov.

Kolaps dialógu s EÚ by mohol mať značné následky na 8,5-miliónové Švajčiarsko, ktoré je obklopené krajinami únie. Asi 1,4 milióna občanov EÚ žije vo Švajčiarsku a asi 340-tisíc ľudí denne dochádza za prácou do rôznych švajčiarskych odvetví.

Rokovania vo veľkej miere narazili na požiadavky EÚ na plný prístup k švajčiarskemu trhu práce pre jej občanov. Cassis upozornil, že takýto krok by mohol viesť k tomu, že občania z iných krajín ako zo Švajčiarska by tak dostali práva na sociálne zabezpečenie v krajine.

Švajčiari dúfajú, že zostanú blízkym partnerom „európskej dvadsaťsedmičky“, s ktorou majú viac ako 100 bilaterálnych dohôd. Cassis však podotkol, že jeho krajina si zaslúži zo strany EÚ väčší rešpekt.

Európska komisia vyjadrila poľutovanie nad „jednostranným“ rozhodnutím Švajčiarska a uviedla, že cieľom rokovaní bolo zabezpečiť, aby každý, kto má prístup na jednotný trh EÚ, čelil rovnakým podmienkam. EÚ varovala, že nedosiahnutie dohody by mohlo poškodiť mnohé existujúce dohody vrátane spolupráce v oblasti obchodu, vzdelávania a výskumu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Švajčiarsko #bilaterálne vzťahy #koniec rokovaní